Scriere de călătorie, jovială și plină de aventura, lucrarea semnată de îndrăgitul scriitor francez, Jules Verne, avea să vadă lumina tiparului in anul 1905. La vremea respectivă, numele lui Verne era deja între cele mai cunoscute din literatura franțuzească și se apropia de succesul suprem în literatura universală. Lucrarea de față nu este cu mult diferită de celelalte scrieri pe care francezul le aduce în fața noastră, dar ne va tine cu sufletul la gură până la ultimele capitole. Scrierea va fi adaptată, ani mai târziu, pentru o mini-serie difuzată de HBO și, mai apoi, va fi punctul de plecare al unui film cu Kirk Douglas în rolul principal. Totuși, lucrarea nu ii va lăsa neatinși nici pe producătorii de la Disney și vor aborda lucrarea într-o reinterpretare de excepție.
Revenind însă la lucrarea oficială, trebuie să spunem că vom fi surprinși și de această dată de puterea de evocare și de inspirația nesfârșită de care dă dovadă scriitorul. Totul pornește de la existența unui far situat la distanța egală dintre cele două oceane, Pacific și Atlantic. Acesta este menit să găzduiască trei paznici, care au drept misiune să împiedice invazia piraților care amenința zona de bună bucată de vreme. Când iminentul eveniment se produce, iar doi dintre paznici sunt uciși, lucrurile scăpa de sub control. O serie de evenimente ciudate se petrec pe insulă, iar Jules Verne are obiceiul să ne stârnească atenția prin cele mai mici detalii, care, la început, pot părea plictisitoare. Mai apoi, suntem părtași la o adevărată revoltă și înțelegem de ce autorul nu dorește să ne ofere încă de la început rezolvarea misterului. Stranie situație, căci aici, in pustietatea aceasta înconjurată de ape, nu găsim niciun personaj cu suficient curaj cat să ii învingă pe pirați. Mai târziu, scriitorul ne oferă câteva piste pentru a urmări mai îndeaproape povestea, dar vom fi șocați de cate încurcături și câte aventuri sunt puse în calea noastră. Vom fi măcinați de curiozitate până la final și chiar vom fi furioși pe Verne fiindcă nu ne dezvăluie mai mult. Cartea se complică mai mult spre ultimele capitole, iar câteva personaje ies din peisaj fără nicio explicație.
Imaginile cu care ne delectează scriitorul vor fi de o frumusețe pe care o simțim și o trăim, nu numai ne-o închipuim, iar finalul va fi de-a dreptul neașteptat și inegalabil. „Farul de la capătul lumii” este o lucrare curajoasă, care merita citită de oricine, indiferent de vârstă și care ne va aduce zâmbetul pe buze chiar și în zilele mai mohorâte. Lucrarea poate fi găsită ușor, la numai un click distanță, pe site-ul anticariatului nostru și este disponibilă în numeroase ediții: Europontic (1998), Adevărul (2010), Ion Creangă (1987).