Cine nu a auzit măcar o dată numele de Jules Verne? El este creatorul romanelor de aventură ale secolului al XIX-lea și cel ce a reușit să introducă SF-ul atât de frumos într-o lume reală. A călătorit lumea în lung și-n lat și a ținut jurnale de călătorie care mai apoi s-au transformat, cu mici modificări, în povești de excepție. Dar cum a ajuns aici?
Născut într-o familie de intelectuali în Nantes, Franța, micul Jules a fost pasionat încă de mic de literatură. A studiat limbile străine, în special latina și greaca și a început să dezvolte o mare pasiune pentru geografie. Voia să călătorească în toată lumea cu cortul său improvizat pe un vapor, însă este prins de tatăl său care îi pune să îi promită va face aceste călătorii doar în imaginația sa. Urmează apoi școala catolică unde va termina studiile cu note destul de bune iar spre final va sta în casa unchiului său. În 1847 începe să studieze literatura pe brânci și începe să scrie romane și piese de teatru în revistele locale. Face cunoștință cu editorul Hetzel, care 10 ani mai târziu începe să îi publice romanele rând pe rând. Toți copiii au fost entuziasmați să citească romane precum ”20.000 de leghe sub mări”, ”Minunatul Orinoco” sau ”Goana după meteor”, acestea fiind doar 3 dintre zecile de romane publicate și traduse în peste 100 de limbi.
Romanul ”Frații Kip” a fost publicat pentru prima dată în revista Le Magasin d'éducation et de récréation între 1 ianuarie și 15 decembrie 1902, iar în noiembrie același an în volum la editura Hetzel. În limba română te poți delecta cu ediția apărută la editura ErcPres în 2011 sau cea a editurii Corint din 2004.
Nava James Cook are ca scop transportul mărfurilor între Noua Zeelandă și Tasmania însă când Flig Balt și Vin Mod pun la cale un plan năucitor, soarta navei se schimbă. Aceștia vor să o direcționeze spre Insulele Solomon pentru a o transforma în vas de pirați, iar pentru asta recrutează marinari pentru a-l ucide pe căpitanul Gibson și ajutoarele acestuia. Însă, momentul perfect nu se ivește pentru că pe vas își fac apariția Nat, fiul căpitanului, Hawkins, proprietarul navei și frații Kip, doi olandezi salvați dintr-un naufragiu. În timpul unei escale cei doi găsesc în sfârșit momentul potrivit și îl asasinează pe căpitan. Din acel moment Flig va fi la conducerea navei, dar pentru că Hawkins observă că nu are habar de ce se întâmplă, îl înlocuiește cu Karl Kip. Bineînțeles că Flig se revoltă și este predat imediat autorităților locale, însă aliatul său rămâne pe vas spunând că Karl l-a ucis pe căpitan. Planul dă roade când toți încep să le dea dreptate și să arunce vina pe frații Kip care vor fi găsiți vinovați și vor fi obligați la muncă silnică. Oare adevărul va ieși la iveală?
Romanul a fost adaptat în filmul cehoslovac Bratři Kipové în regia lui Pavel Kraus, însă succesul nu s-a dovedit a fi de partea lui.