Cel mai mare aventurier al tuturor timpurilor, Jules Verne, s-a născut pe 8 februarie 1828 în Nantes. Tatăl său era avocat, așa că a avut grijă ca educația sa să fie una maiestuoasă încă din primii ani de viață. La 6 ani este trimis la internat, unde învățătoarea sa avea niște povești minunate despre soțul său dispărut într-un naufragiu, apoi în vremea școlii catolice va sta cu unchiul său care îi va susține toate ideile. La vârsta de 19 ani a fost trimis la Paris să studieze dreptul pentru a duce tradiția familiei mai departe însă după un an în care nu a rămas deloc impresionat, se decide să scrie. Tatăl său aude despre o piesă de teatru, așa că decide să îi taie toate finanțele. Din 1851 începe să publice nuvele în revista ”Musée des familles”, iar la câțiva ani distanță editorul Pierre-Jules Hetzel îi va publica toate romanele scrise.
Romanul ”Goana după meteor” a fost publicat la 3 ani după moartea autorului, în 1908 la editura Hetzel. În limba română au apărut următoarele ediții: editura Tineretului, 1962; editura Ion Creangă, 1979; editura Adevărul Holding 2009 și 2010.
Romanul debutează cu căsătoria lui Seth Stanfort și a Arcadiei Walker în orașul Whaston din Virginia. Aceștia par puțin ciudați pentru că nici măcar nu descalecă caii și preferă să fie căsătoriți de un judecător. Pleacă spre apus, însă nu dispar de tot din roman, pentru că după ce observă că le e mai bine pe căi diferite, se întorc în oraș să divorțeze.
Cu toate acestea, personajele principale ale romanului sunt Dean Forsyth și doctorul Stanley Hudelson. Amândoi sunt extrem de bogați și își permit oricând vacanțe exotice dar ceea ce îi unește cel mai tare este privitul cerului și analiza sa. Bineînțeles că între ei apare și o oarecare rivalitate pentru că studiul a ceva necunoscut care este infinit nu este chiar simplu, însă reușesc să ajungă la un consens. Nepotul lui Forsyth, Francis, și fiica lui Hudelson, Jenny, urmează să se căsătorească în vară însă ceva intervine între ei: un meteor. Cei doi îl observă și anunță imediat autoritățile, însă se duc și fiecare la câte un observator astronomic pentru a putea face descoperiri generoase pe baza lui. Problemele se complică când meteoritul decide să se apropie din ce în ce mai mult de Pământ și devine clar că se va prăbuși. Apropiindu-se toți oamenii devin interesați de acest fenomen și observă că meteoritul este făcut din aur. Ce veste bună pentru toți pământenii. Cei doi bătrâni devin dușmani brusc, pentru că fiecare vrea să își asume descoperirea și să ia acasă toată comoara. Când se află care este locația unde va avea loc prăbușirea, toți vor merge acolo însă oamenii de știință și astrologii le vor râde în față. De ce să vrei să deții atât de mult dintr-un obiect când valoarea sa va scădea enorm?
Romanul a fost adaptat în filmul ” La chasse au météore” în regia lui Lazare Iglesis în 1966.