Jules Verne, acest geniu al romanelor de aventuri, avea să cucerească rapid publicul din întreaga lume, iar scrierile sale sa se vândă în număr record. Autor de romane, nuvele și proză scurtă, Verne este un maestru al cuvintelor, dar, mai ales, un maestru al imaginilor. Într-un mod inexplicabil, autorul aduce la viața Franța de altădată, ori reușește să surprindă un tablou minunat în fiecare loc în care ajunge. Astfel, este de prisos să amintim, dar cu Jules Verne la cârmă putem călătorii oriunde doar răsfoind câteva pagini.
Aventura este tema principal a scrierilor verniene, iar protagoniștii sunt neînfricați și dispuși să facă orice pentru a-și atinge țelul. Căci, trebuie menționat, la Verne totul are un sens, atât oamenii cât și evenimentele. Astfel, fiecare urmărește ceva, crede în ceva și visează la ceva. Fiecare opera semnată Jules Verne este o incursiune într-o lume diferită, fie ea fantastică sau cât mai apropiată de real. Aici găsim fel și fel de personaje, de la puștani simpli, curajoși, care pornesc într-o călătorie de autocunoaștere, până la entități mistice.
Sfera religioasă nu este des abordată, iar forțele supranaturale ale eroilor săi nu survin niciodată pe calea credinței. De regulă, când avem de-a face cu vreun personaj special, înzestrat cu puteri deosebite ori alte calități, rareori înțelegem originea acestora. Căci, trebuie notat, Jules Verne nu a fost niciodată un împătimit al descrierilor minuțioase.
Adept al călătoriilor peste mări și țări, Jules Verne se oprește la un moment dat asupra unei civilizații pe care dorește să o aprofundeze, dar și să o facă cunoscută cititorului. Ajuns în India, francezul își găsește sursă de inspirație pe acest tărâm oriental. Astfel, în 1877 apare în foileton romanul „Indiile negre”, bazat pe cercetările personale ale scriitorului. Nuanțat și adăugit, manuscrisul prezintă o poveste ficțională de aventuri, marcând o paralelă interesantă între India și Europa.
Deși urmează traseul unui roman de aventuri, cartea abundă în metafore greu de descifrat la prima citire. Înțelegem că un fost miner alege să trăiască într-o fostă mină, ale cărei zăcăminte sunt oficial epuizate. Simon Ford și soția sa Madge, împreună cu fiul lor, Harry, trăiesc în acest așezământ, de dragul vremurilor glorioase.
Când într-una dintre galerii cei trei vor descoperi o tânără aproape sălbatică, care nu are nicio noțiune despre trecerea timpului, acțiunea se întețește. Cumva, această Neil provine dintr-o era trecută, dintr-un timp neștiut și este total inadaptată și greu de stăpânit. De unde a apărut și încotro se îndreaptă ori cum va conviețui familia Ford în acest peisaj ostil vom afla doar citind romanul lui Jules Verne. Mai multe ale acestuia se regăsesc pe site-ul anticariatului nostru: Stefan (2005), Romcart (1992), Adevărul Holding (2010).