Jules Verne, scriitor francez cunoscut pentru numeroasele lucrări științifico-fantastice, dar și multiple romane de aventuri. Opera sa este cunoscută la nivel mondial, fiind al doilea cel mai tradus scriitor, fruntașă fiind Agatha Christie. De asemenea, Jules Verne este scriitorul francez cel mai tradus în întreagă lume.
„Insula cu elice" apare pentru prima dată în Franța, în anul 1895, la Editura Magasin d'education et de recreation. Jules Verne aduce prin această opera un omagiu celor mai mari muzicieni ai lumii: Beethoven, Haydn, Mozart. De asemenea, scriitorul francez adresează câteva rânduri operei lui Wagner, arătând antipatie față de palmaresul acestuia.
„Insula cu elice" prezintă povestea a patru muzicieni și călătoria acestora către un nou spectacol. Pinchinat, Franscolin, Sebastian Zorn și Yvernes călătoresc spre San Diego. Cei patru ajung în Standard Island, o insulă de dimensiuni colosale creată de mâna omenească în scopul călătoriilor în Oceanul Pacific. Capitala acestei insule poartă numele de Miliard City, iar averea oamenilor care o populează poate fi măsurată doar în milioane de dolari. Insula, ce pare a fi un loc ideal, este una plină de mister. Fiind împărțită în două tabere, fiecare condusă de câte un personaj curajos, insula nu este deloc ceea ce pare a fi.
Extrema stângă poartă numele de Larboardites și este guvernată de Jem Tankerdon. Extrema dreaptă este subordonată lui Nat Coverley și se numește Starboardites. Aceste două zone diferite ale insulei sunt angrenate într-un conflict ce poate afecta prosperitatea acestui tărâm aparent idilic.
Capetele conducătoare provin din două familii rivale și extrem de bogate.
Jules Verne adaugă ceva accente romantice operei sale și ne expune povestea de iubire dintre doi tineri ce provin din două familii adverse. Este interesant de subliniat faptul că Jules Verne face o trimitere la capodopera tragică a lui Shakespeare, Romeo și Julieta.
Romanul se încadrează în seria romanelor de aventuri ale lui Jules Verne. Opera sa a fost tradusă în peste 50 de limbi și adaptată pentru piese de teatru, filme, desene animate, documentare și benzi desenate.