Jules Verne, este un scriitor francez cunoscut pentru numeroasele lucrări științifico-fantastice, dar și pentru multiplele romane de aventuri. Opera sa este cunoscută la nivel mondial, fiind al doilea cel mai tradus scriitor, fruntașă fiind Agatha Christie. De asemenea, Jules Verne este scriitorul francez cel mai tradus în întreagă lume.
Insula Misterioasă (L'île mysteriousse) este romanul ce continuă saga cărților „Douăzeci de mii de leghe sub mări” și „Copiii căpitanului Grant”. Este publicată inițial la Magasin d'Education et de Recreation între 1974-1875. Ulterior primei publicări în foileton, cartea apare și sub formă de volum, în 1875, la Editura Hetzel.
Acțiunea romanului se petrece pe fondul Războiului Civil American, iar câțiva prizionieri reușesc să scape din Richmond, zonă aflată sub stăpânirea trupelor generalului Ulyses Grant.
Cei 5 bărbați care se eliberează sunt Cyrus Smith, Gedeon Spilett, Nab, Harbert și Pencroff. Aceștia ajung pe o insulă pustie, guvernată din umbră de o entitate misterioasă care îi ajută în caz de pericol. Aventura lor nu se sfârșește odată naufragiați pe această bucățică de pământ, căci primejdiile pândesc la orice pas, iar locul se arată de-a dreptul primitiv.
Cu o forță de evocare nemaiîntâlnita, Jules Verne oferă acestui roman de aventuri o notă fantastică. El aduce in prim plan curajul omului, lupta pentru supraviețuire și dorința permanentă de progres. Autorul imaginează o lume paralelă lumii civilizate, o lume străină, obscură și, mai ales, sălbatică. Eroii săi sunt puternici, neînfricati și creativi. Obligați să trăiască în această insula 4 ani, naufragiații lui Jules Verne se decid să supraviețuiască indiferent cât de greu ar fi. În toată această perioadă, cei cinci reușesc să transforme rudimentarul în civilizat și fac față cu brio numeroaselor încercări la care natura îi supune.
Cartea este comparată cu un alt roman de succes, “Robinson Crusoe”, capodopera lui Daniel Defoe. Imaginația lui Jules Verne deosebește însă cele două opere. Singura asemănare intre cele doua volume ar fi ideea naufragiului, căci eroii scriitorului francez sunt „aruncați„ în nicăieri fără prea multe obiecte ajutătoare. Jules Verne spunea că, deși este impresionat de opera lui Defoe și de incontestabilul său talent, nu împărtașește ideile acestuia despre izolare și umanitate. Căci, Verne era de părere că un om care a trăit în sălbăticie o perioadă îndelungată de timp, nu se mai poate adapta la lumea civilizată.
Dincolo de aspectele mai sus menționate, este necesar să menționăm faptul că insula imaginată de autor dispune de numeroase bogății naturale. Scriitorul pune accent pe semnificația grupului de-a lungul acestei aventuri. Grupul închipuit de autor este unul unit, care își unește forțele în fața primejdiei și dorește ocrotirea tuturor membrilor săi. Pe de altă parte, sunt atent subliniate calitățile celor cinci rătăcitori. Punând laolaltă virtuțile echipajului, Verne ne expune ideea sa despre uinitate, despre civilizație, despre societate și viață în general.
Insula misterioasă a constituit subiectul numeroaselor piese de teatru, desene animate, filme și chiar jocuri video. Cartea a fost reeditată în multiple ediții destinate copiilor și vândută la nivel mondial. Show-ul de televiziune american, Lost, este inspirat din opera lui Jules Verne.
Kewin Anderson, scriitor american de literatură sciene-fiction, a fost influențat profund de opera lui Jules Verne. Într-un interviu acordat postului de televiziune BBC, Anderson susținea că este convins că a existat un căpitan Nemo adevărat care l-a ajutat pe Verne în relatările sale.