După cum ne-a obișnuit, Jules Verne aduce în atenția audienței povești demne de dus mai departe, de repovestit nepoților și de transpus pe micile ecrane. Aventurier înnăscut, pasionat de drumeții și călătorii îndepărtate, francezul își culege sursele de inspirație în locurile pe care le-a vizitat și din oamenii pe care i-a cunoscut. Bună bucată de vreme este cucerit de legende antice și urbane și reușește sa le cuprindă în scrierile sale de mai târziu. Astfel, francezul reușește să cucerească publicul cu ideile sale și să dea viață unor eroi excepționali.
Apărută inițial în anul 1889, lucrarea „Întâmplări neobișnuite” este o continuare a scrierii „De la Pământ la Luna”. În operă se regăsesc personaje din scrierile anterioare, iar intriga este cumva formată pe o fundație deja plămădită. Cartea aduce în prim-plan o operațiune dificilă, aproape fantastică, pe care artileriștii de la Gun-Club vor să o pună în practică. Această practică stranie are un scop cel puțin ciudat și anume redresarea axei Pământului. Întregul proces debutează brusc și are la bază o întreagă desfășurare de forțe. Planul pus în practică urmează să provoace o explozie gigantică pe vârful Kilimanjaro și se așteaptă a avea urmări catastrofale pentru locuitorii zonelor apropiate. Totuși, membrii clubului sunt mai interesați de imaginea lor decât de experiment în sine. De aici înainte, se pornesc o serie de controverse și se țes o mulțime de intrigi pe care, mai târziu, ne vom strădui să le deslușim.
Planul celor trei nu dă roade, iar urmările vor fi de-a dreptul catastrofale. Se dovedește că explozia nu a fost suficient de puternică, iar modificare axului planetar nu a fost efectuată. Totuși, revenind la cei trei eroi, trebuie să amintim că aportul lor este unul major în desfășurarea acțiunii. Populația intră în panică, lucrurile se precipită, iar acțiunea se desfășoară galopant. La un moment dat, în mintea celor trei eroi, se naște ideea unei reîncercări a planului eșuat și chiar se fac demersuri în acest sens. Un inginer francez intervine și demonstrează că o nouă escapadă de acest tip ar produce pagube și mai mari și s-ar dovedi a fi inutilă. Pe alocuri, se nasc alte conflicte mocnite și apar noi și noi personaje. Jules Verne jonglează cu mai multe planuri narative și își schimbă cadrul de acțiune. Deși lucrarea poate fi catalogată drept una dedicată copiilor, va impresiona audiența de toate vârstele.
La numai câteva luni de la apariție, cartea va fi tradusă în peste 30 de limbi de circulație mondială, iar vânzările vor exploda. Astăzi, lucrarea este una dintre cele mai căutate de acest gen și poate fi găsită în stocul nostru în mai multe ediții: Nemira (1995), Ion Creanga (1980), Adevărul Holding (2010).