Jules Verne este, după Alexandre Dumas, cel mai cunoscut francez al tuturor timpurilor, iar poveștile sale sunt de-a dreptul extraordinare. Deși acestea sunt in mare parte destinate copiilor, ele vor fascina generații de adulți. Lucrările sale sunt inteligent formate, construite dintr-o imaginație bogată și o experiență de viață incredibilă. În lungile sale călătorii prin lume, autorul este atent să capteze toate detaliile pe care le întâlnește, să prindă informații utile de la fiecare om cu care are contact și să ne prezinte și nouă, cititorilor, fața neștiută a lumii.
Romanul „Mihail Strogoff” avea să apară în anul 1876, special pentru vizita țarului la Paris. Este important să notăm că Verne a cerut sfaturi in redactarea manuscrisului de la scriitorul rus Turgheniev. Acțiunea se petrece în secolul al XIX-lea, în Imperiul Țarist, condus de țarul Alexandru al II-lea. O invazie a tătarilor aduce neliniștea în inima țarului și teama unui dezastru iminent îl determină să îi dea de știre fratelui său, Marele Duce. Astfel, Alexandru are nevoie de un curier care să transmită mesajul către alte ținuturi. Curierul este nimeni altul decât Mihail Strogoff, tânăr neînfricat, înzestrat cu o extraordinară putere de convingere și un spirit dezlănțuit. Astfel, bărbatul pornește într-o incredibilă drumeție, urmând porunca care i-a fost dată și dorind să îndeplinească planurile țarului.
Ce-i drept, scriitorul reușește să construiască o lucrare înfloritoare și chiar atinge și puternice puncte din istoria țării sale. Apropiindu-se de Dumas ca stil literar și ca manieră de relatare, Verne introduce o serie de artificii menite să încurce cititorul, să complice acțiunea și să ne determine să urmăm lectura până la ultimele pagini. Printr-o situație bizară, Mihail ajunge prizonier în tabăra dușmanilor și este supus unor chinuri îngrozitoare. Totuși, lupta lui va continua până la final. O serie de întâmplări ciudate vor stârni atenția cititorului și îl vor determina sa urmărească cu atenție povestea eroului.
Lucrarea este structurată în mai multe părți, este concentrată atât pe povestea eroului principal, dar cuprinde și alți participanți la acțiune. Jules Verne reușește să ne determine să ne imaginăm un final pentru acest roman și ne ține cu sufletul la gură până ne expune varianta sa. Totuși, în ultimă parte vom observa ceva trimiteri la personalități importante din istoria Franței și ceva similitudini cu scriitura marelui Alexandre Dumas. Cartea ajunge rapid pe piață și se epuizează in numai câteva săptămâni, motiv pentru care editura este nevoită să suplimenteze stocul. În scoli și universități, cartea devine lectură obligatorie, iar numele lui Verne se apropie de legendă. Pe site-ul nostru, lucrarea poate fi găsită în mai multe ediții, după cum urmează: ErcPress (2011), Junior (1994), Cugetarea (1940).