Jules Verne, maestrul romanelor de aventuri al secolului XIX, s-a născut pe 8 februarie 1828 în Nantes. A studiat pe rând la un internat, la o școală catolică și 2 ani la facultatea de drept pentru a-i îndeplini dorința tatălui său care era avocat. Înclinația spre aventură începe pe la vârsta de 11 ani când se gândește să își construiască o cabană pe un vapor din ocean. Voia să călătorească în toată lumea, însă este prins de tatăl său care îi pune să îi promită că va face aceste călătorii doar în imaginația sa. Urmează apoi școala catolică unde va termina studiile cu note destul de bune iar spre final va sta în casa unchiului său. I-a plăcut foarte mult această ședere și asta s-a văzut cel mai bine când și-a transpus trăirile în romane precum ”Testamentul unui excentric” și ”Robur Cuceritorul”.
În 1847 începe să îl studieze pe Victor Hugo și să scrie câteva nuvele în stilul său caracteristic, însă acestea nu sunt niciodată publicate. În același an tatăl său îl trimite la Paris pentru a studia dreptul, unde Jules începe adevărata aventură în lumea literară. Începe cu piese de teatru care vor fi și jucate, însă prima operă cu care se va remarca va fi ”Cinci săptămâni în balon” publicată oficial în 1863. Toți s-au îndrăgostit de stilul său inconfundabil și a ajuns să fie recunoscut internațional ca fiind cel mai mare navigator.
Romanul ”Minunatul Orinoco” a fost publicat în 1898 ca făcând parte din colecția ”Voiaje extraordinare” la editura Hetzel. În limba română edițiile pe care le poți găsi sunt cea de la editura Ion Creangă din 1980 și Adevărul Holding din 2010.
Când colonelul Kermor află de moartea soției și fiicei sale într-un naufragiu, decide să părăsească armata franceză și să se facă dispărut dar nu înainte de a lăsa moștenire toate proprietățile sale colonelului Martial. Totuși, pentru că miracolele există, fiica sa, Jeanne, a supraviețuit naufragiului și decide să se întoarcă acasă. Aici îl găsește doar pe colonel care îi spune că tatăl său este în San Fernando, America de Sud. Cei doi pornesc în căutarea lui deghizați într-un bătrânel și nepoata lui și decid să parcurgă râul Orinoco până la destinația finală. Aici fac cunoștință cu Jean Helloch și Germain Paterne care au fost trimiși de guvernul francez să studieze râul până la izvor. Pe drum descoperă colonii rare și triburi indiene primitive, iar Jean se îndrăgostește nebunește de Jeanne. Ajunși în San Fernando întreabă toți locuitorii dacă l-au văzut vreodată pe Kermor, însă degeaba. La un moment dat, unul dintre locuitori îi sfătuiește să urce până la izvorul râului Orinoco și să îl caute pe părintele Esperante pentru că el este cel mai învățat al zonei. Cum iubirea cere sacrificii, ei trec printr-o furtună violentă și se confruntă cu triburile indiene. Atunci Jeanne se îmbolnăvește și va fi salvată chiar de un colonist indian care îi dă să bea leacuri din plante. Misterele râului Orinoco nu se opresc aici, până la izvorul fermecat vor avea partea de aventuri incitante și descoperiri extraordinare.