Unul dintre cele mai căutate romane din literatura universală, „O călătorie spre centrul Pământului” avea să cucerească publicul de pretutindeni. După cum ne-a obișnuit, autorul adaugă din abundență date de natură științifică și reușește să aducă în fața noastră o poveste de neuitat. Apărut pentru întâia oară în anul 1864 în foileton, avea sa fie reeditat în anul 1967 fiind suplimentat cu alte 2 capitole. Povestea debutează brusc, cu o serie de descrieri și cu o îmbinare maiestuoasă între ficțiune și realitate. Jules Verne este pasionat și îngrijorat deopotrivă de soarta Pământului și aduce astfel un elogiu planetei noastre.
Totuși, cartea debutează cu descoperirea incredibilă a unui manuscris vechi, în interiorul căruia se găsește o pagină însemnată cu niște caractere bizare și care ascund un secret tăinuit milenii de-a rândul. Cărturarul medieval Snorri Sturlusson, alături de nepotul său și un ghid profesionist va întreprinde o călătorie deosebită în jurul Pământului. De aici înainte lucrurile se complică, iar acțiunea capătă note înalte și ascunse. Lucrarea este plină de semnificații ascunse, are trimiteri deosebite la cărțile sfinte, la Biblie și la alte învățături religioase. De asemenea, geografia globului pământesc este un segment care l-a preocupat vreme îndelungată pe francezul nostru și, prin această lucrare, dorește să ne amintească acest lucru.
Totuși, revenind la manuscrisul de față, trebuie amintit că sursa de inspirație a scriitorului este o lucrare veche, semnată de Charles Lyell și intitulată sugestiv „Geological Evidences of the Antiquity of Man”. Francezul abordează subiecte diverse și reușește să îmbine aventura cu știința și fantasticul cu realul. Curios este că Verne aduce în discuție o temă pe care nu a mai tratat-o până acum, nebunia. Momentul în care protagonistul romanului, Alex, rămâne singur și trece printr-o dramă existențială este unul de cotitură în întreaga operă. Astfel, înțelegem că drama individului însingurat este o temă prioritară pentru scriitor și va deveni un subiect interesant pentru cititor.
„O călătorie spre centru Pământului” este nu numai o călătorie propriu-zisă ci și o introspecție a eroului, o căutare lăuntrică și neobosită a personajelor. Spiritualitatea și necunoscutul se vor lega magistral în opera francezului și va aduce în fața noastră o problematică căreia nu i-am oferit suficientă atenție până în prezent. Vom pătrunde într-o lume plină de semnificații, vom cunoaște teritorii pe care nu le-am mai explicat până acum și vom privi știința cu alți ochi, toate acestea datorită lui Jules Verne. Lucrarea ajunge rapid pe piața de carte din întreaga lume și se va epuiza numaidecât, fapt pentru care editura va fi nevoită să suplimenteze stocul. Ulterior, cartea va fi tradusă în peste 60 de limbi de circulație mondială, iar pe site-ul nostru de regăsește în mai multe ediții, după cum urmează: Adevărul Holding (2009), Tineretului (1958), Ion Creanga (1979).