„Ocolul Pământului în 80 de zile” este unul din cele mai cunoscute romane ale scriitorului francez Jules Verne. A apărut sub formă de serie inițial, din 6 noiembrie până în 22 decembrie 1872, și într-un singur volum în 1873. Cartea este rezultatul unei lungi și profitabile colaborări ale scriitorului cu editorul Pierre-Jules Hetzel, și a dus la apariția „Călătoriilor extraordinare”, cuprinzând aici atât „Ocolul Pământului în 80 de zile”, cât și „Călătorie spre centrul Pământului” (1864) și „20.000 de leghe sub mări” (1870).
În „Ocolul Pământului în 80 de zile”, Jules Verne urmărește călătoria britanicului Phileas Fogg și a noului său valet, francezul Passepartout. În urma unui pariu cu prietenii săi de la Reform Club, Phileas Fogg trebuie să facă un tur al lumii în doar 80 de zile, folosindu-se de noile modalități de transport și de inovațiile aduse în domeniul transporturilor. Aflăm chiar de la început că Fogg este un gentleman necăsătorit, care, în ciuda averii, trăiește modest. Este un membru activ al Reform Club-ului. Când ceilalți membrii îi propun să demonstreze că ocolul Pământului se poate realiza în 80 de zile, acesta acceptă bucuros, bazându-se pe calculele sale matematice. Acceptă susținerea financiară din partea clubului și pleacă în călătorie pe data de 2 octombrie. Pe urmele lor se află permanent detectivul Fix, care îl confundă pe Fogg cu un hoț care jefuise de curând o bancă.
Până la Bombay totul decurge bine, dar de la Bombay la Calcutta, Fog realizează că linia de cale ferată nu este terminată, așa că cumpără un elefant și pornește mai departe, dar pe drum întânesc o indiancă, Aouda, care urmează să fie sacrificată într-un ritual. Fogg și valetul său decid să o salveze și astfel se abat de la drumul lor. La Hong Kong detectivul Fix vede o nouă oportunitate de a-l aresta pe Fogg și îl droghează pe Passepartout pentru a preveni ca acesta să-l informeze pe Fogg despre plecarea vaporului către Yokohama. În cele din urmă, Passepartout uită să-și anunțe stăpânul și se îmbarcă singur către Yokohama. Văzându-se doar cu Aouda, Fogg găsește o altă variantă ca să ajungă la Yokohama, dar aceasta îi încetinește planul inițial. Se reîntâlnește cu valetul său la Yokohama, câteva zile mai târziu. Ajung în San Francisco și apoi merg cu trenul până la New York, unde află cu stupoare că vaporul spre Marea Britanie a plecat deja. Fogg găsește un alt vas, mai mic, care călătorește la Bordeaux, iar pe drum mituește echipajul să meargă spre Liverpool. Este arestat pentru câteva zile pe pământ britanic de către detectivul Fix, dar acesta îl eliberează când află că adevărat hoț a fost deja prins. Fogg ajunge într-un final înapoi în Londra, dar e sigur că a pierdut pariul cu câteva minute întârziere. Își cere iertare față de Aouda, care dorea să meargă în Olanda, la singura ei rudă, iar aceasta își mărturisește iubirea și îl cere în căsătorie. Passepartout merge să cheme preotul, de la care află că, de fapt, au ajuns cu o zi mai devreme, fiindcă au călătorit spre est.
După publicarea cărții, mai multe persoane au încercat să urmeze călătoria lui Fogg, iar unii, cum ar fi James Willis Sayre (acesta a întreprins călătoria în 1903), chiar au reușit. Povestea a avut mai multe ecranizării, dintre care amintim filmul din 1956 regizat de Michael Anderson, film care a câștigat și Oscarul din acel an pentru cel mai bun film, sau filmul din 2004, în regia lui Frank Coraci, cu Steve Coogan în rolul lui Fogg și Jackie Chan în cel al lui Passepartout. De asemenea, „Ocolul Pământului în 80 de zile” a fost inspirația pentru mai multe animații, expoziții și alte opere de artă.