Roman început inițial de Jules Verne și continuat, mai târziu, de fiul său, Michael Verne, avea să apară pentru întâia oară în anul 1908 și să revoluționeze piața literară din întreaga lume. Cumva lucrarea se aseamănă cu lucrările precedente, dar aduce un aer nou și o serie de artificii, care ne vor cuceri încă de la primele paragrafe. Lucrarea de față nu este cu mult diferită de altele pe care ni le-a oferit francezul, însă este, cu siguranță, una dintre cele mai apreciate. Cumva, urmărim o serie de aventuri, care se petrec pe mai multe planuri narative și au în centru mai multe personaje. Spiritul jovial al lucrării ne va încânta și ne va determina să urmărim acțiunea cu sufletul la gura, deși, pe alocuri, Jules Verne poate părea plictisitor.
Deși este o lucrare dedicată în exclusivitate celor mici, nu putem nega că vom fi surprinși de delicatețea și fragilitatea de care dă dovadă autorul și de maniera gingașă în care își conturează eroii. Fascinația lui Verne pentru călătorie și știință apare și de această dată și acaparează treptat întreaga desfășurare a acțiunii. Eroii săi sunt purtați pe meleaguri îndepărtate, sunt puși în tot soiul de situații limită și se confrunta cu o mulțime de obstacole, care au rolul de a-le îngreuna ascensiunea. O incursiune stranie, un peisaj cel puțin înfiorător, care ne va înspăimânta la început, va deveni scena unei serbări literare nemaipomenite. Agale, cum am pornit, ne aruncăm in lectură și suntem copleșiți de multitudinea de forme și culori care prind viață în jurul nostru. O poveste încâlcită, plină de ficțiune și nuanțe științifice puternice, ne va determina să ne adresam întrebări la care nu ne-am gândit.
O serie de descoperiri geografice fără precedent ne vor șoca și ne vor fascina deopotrivă, acum chiar ne vom împrieteni ceva mai bine cu geografia și cu limitele sale. De asemenea, Verne aduce în discuție și câteva evenimente istorice pe care nu le notase anterior și ține morțiș să ne demonstreze importanța cunoașterii acestora. Am putea afirma, fără teamă că greșim, că autorul își asumă cumva rolul de demiurg literar consacrat și reușește să inducă cititorului ideea conform căreia istoria și geografia sunt cele mai importante ramuri ale istoriei sale. Asistăm astfel la o lecție și la o analiză deosebită pe acre francezul o face cu strădanie și un talent de evocare deosebit.
Lucrarea ajunge rapid pe piața de carte din întreaga lume, ba chiar va fi reeditată și utilizată drept sursă de inspirație pentru alți scriitori aflați la început de drum. Mai târziu, va fi tradusă în peste 30 de limbi de circulație internațională și în rafturile noastre poate fi găsită în mai multe ediții, dintre care amintim: Corint (2005), Ion Creangă (1985), Adevărul (2010).