Romanul de aventuri “Prichindel”, “P'tit-Bonhomme”, în limba franceză, de Jules Verne, a apărut în anul 1893, fiind scris de autor în anul 1891, acesta fiind publicat inițial în prestigioasa revistă “Magasin d'Éducation et de Récréation” în douăsprezece numere, iar prima editură care îl publică este Hetzel, având ilustrații realizate de către Léon Benett.
Romanul se apropie foarte mult de ideea centrală prezentă în opera lui Charles Dickens, personajul central Oliver Twist, fiind imaginea în oglindă a lui Prichindel, un orfan, care ajunge să se dezvolte cu timpul și să își urmeze visurile, astfel că, opera capată dimensiunea unui bildungsroman, anume ideea de conturare a unei personalități.
În România, romanul apare în anul 1987, la editura Ion Creangă, în format broșat, iar printre alte edituri care publică opera, putem aminti de editura Minerva, din colecția Biblioteca pentru toți, 2005, în două volume broșate sau editura Adevărul Holding, din colecția Jules Verne Adevărul, 2010, în format cartonat, având o traducere realizată de Valeriu Mihăilă.
Jules Gabriel Verne, s-a născut la data de 8 februarie 1828 în orașul francez, Nantes, fiind unul dintre cei mai importanți autori de romane de aventuri și din spectrul științifico-fantastic, aducând romanelor din secolul al XIX-lea, un suflu nou și inedit.
Tânărul Jules Verne, este atras de la o vârstă foarte fragedă de ideile inovatoare din opere, acesta cochetând printre altele și cu poezia, muzica sau teatrul.
Chiar dacă studiază la o “Facultate de Drept”, acesta ajunge să scrie operete muzicale, în anul 1848, pentru ca în anul 1852, acesta să scrie primele lui opere literare, o nuvelă și o piesă de teatru.
Printre operele de seamă ale autoruui francez, putem aminti de “Cinci săptămâni în balon”, în anul 1863, “O călătorie spre centrul pământului”, 1864, “Copiii căpitanului Grant”, 1867, sau “Douăzeci de mii de leghe sub mări”, 1869 și 1870.
Romanul de aventuri “Prichindel” de Jules Verne reprezintă o operă care propune prezentarea unei povești emoționante, o poveste în care personajul principal trece printr-o experiență de viață marcantă, acesta fiind un orfan cu o inimă mare, demnă de personalitatea lui fabuloasă, astfel că, ajunge să își urmeze visele și de asemenea nu uită nici de cei care au contribuit la ascensiunea sa, ajutându-i și pe aceștia în finalul operei.
Cele 31 de capitole ale romanului, grupate în două părți intitulate “Primii pași” și “Ultimele etape”, oferă o imagine complexă a unei ascensiuni formidabile, în centrul acesteia, fiind personajul Prichindel, unul dintre mulții copii orfani ai Irlandei anului 1875, cel care ajunge inițial să fie exploatat de un prezentator de spectacole cu marionete, ducând o viață fără perspective înalte.
Deoarece întotdeauna oamenii plini de compasiune, se arată la un moment dat în viețile oamenilor, așa se întâmplă și în roman, Prichindel, fiind plasat într-o casă pentru persoane defavorizate, viața având însă alte lucruri de oferit orfanului, norocul acestuia fiind personajul Grip, care îl protejează și îi salvează viața.
Trecând printr-un incendiu, după ce școala în care acesta trăia, este mistuită de flăcări, Prichindel, ajunge să fie salvat de familia de fermieri Mac Carthy, acesta trăind o viață fericită timp de patru ani, până când, din cauza datoriilor, familia este evacuată din casă și copilul este despărțit de familie.
Ascensiunea lui Prichindel abia acum începe, acesta reușind să pună pe picioare o afacere, alături de un tânăr vagabond pe nume Bob, cel care îl salvează la un moment dat pe acesta de la înec, cei doi fondând o afacere ambulantă și mai apoi un bazar ce se ocupă cu vânzarea de jucării, într-o zonă importantă din Dublin.
Chiar dacă Prichindel ajunge să devină un negociator de succes, acest lucru nu îl face să își uite adevărații prietenii care l-au ajutat, astfel că, ia legătura cu familia Mac Carthy, oferindu-le acestora banii necesari pentru a-și răscumpăra ferma, iar pe Grip, îl ia ca aociat în afacere, visul acestuia căpătând un sens material în finalul unei opere marcante în stilul remarcabil Jules Verne.