Autorul care a marcat lumea copiilor și a ajuns să fie recunoscut ca cel mai mare scriitor de SF-uri, Jules Verne, s-a născut pe 8 februarie 1828 în Nantes, Franța. Încă de mic a fost atras de literatură, poezie și teatru, însă venind dintr-o familie de avocați, obligația sa a fost să studieze aceeași materie. După un an la facultate se întoarce acasă pentru a aprofunda materia neînțeleasă iar în această perioadă se îndrăgostește de Hermina. Părinții ei însă nu erau de acord cu ”un student fără venituri” așa că au ales să îi aranjeze ei căsătoria. Această iubire interzisă l-a marcat profund pe tânăr și și-a transpus tristețea în câteva dintre romanele sale. Întors la facultate, autorul începe să scrie piese de teatru, însă când tatăl său află, îi taie orice finanțare. Jules Verne nu a fost oprit. A continuat să scrie piese de teatru și operetă și a ajuns să cunoască autori și editori ce îl vor ajuta să își publice romanele. Începând din 1855 succesul începe să îi bată la ușă. ”Cinci săptămâni în balon”, ”20.000 de leghe sub mări”, ”Copiii căpitanului Grant” sunt doar câteva dintre operele ce l-au făcut cunoscut în întreaga lume. Începe să călătorească pe tot globul și să își țină un jurnal care îl va ajuta să ne plimbe pe râurile imaginației dar și ale realului și nu se oprește din scris până în ultimul an de viață. Din cauza diabetului acesta începe să îi piardă vederea progresiv astfel că renunță să mai scrie.
Romanul ”Satul aerian” a fost publicat în ediție foileton în revista ”Magasin d'Éducation et de Récréation” între 1 ianuarie și 15 iunie 1901. În limba română poți găsi două ediții pe site-ul nostru: cea de la editura Ion Creangă din anul 1986 și cea de la editura Adevărul Holding din 2010.
Avem parte de povestea a doi exploratori dornici de aventură: americanul John Cort și francezul Max Huber ce pornesc spre Africa alături de un băștinaș și un copil african adoptat. Călătoria începe în Africa în pădurea nedescoperită a lui Oubanghi. Romanul este despre pădure și mister, astfel că imediat ce pătrund în adâncurile ei au parte de inexplicabil. Încep să descopere indicii care îi vor duce la adevărata comoară: cuvântul ”ngora”, o plută abandonată și un lacăt de fier fără cheie. În același timp găsesc și o plăcuță pe care este scris numele de ”Doctor JOHAUSEN” care îi amintește lui Garner că nu a reușit să dreseze gorilele și cimpanzeii sau să publice un dicționar al limbii simiene. Personajele încep să înțeleagă tot acest puzzle însă următorul indiciu le va da și mai mari bătăi de cap: un caiet care are toate paginile goale în afara de prima pe care este din nou scris cuvântul ngora într-o limbă indescifrabilă. Dacă vor ajunge la satul aerian, feriga lipsă din teoria lui Darwin s-ar putea forma chiar aici, însă mai este de bătut un drum lung pentru ca asta să se întâmple.
Romanul a fost adaptat în benzile desenate cu același nume ale lui Eric Rückstühl.