Romanul “Steaua sudului” în traducere liberă din limba franceză (“L'Étoile du sud”) de Jules Verne este un roman de tip științifico-fantastic și de aventuri, care a apărut în anul 1884 în format foileton din luna ianuarie până în octombrie 1884, fiind publicat în prestigioasa revistă franceză dedicată copiilor “Magasin d'éducation et de recreation”.
Interesant este faptul că manuscrisul original al operei, a aparținut scriitorului Paschal Grousset, și purta numele “The Southern Star Mystery”.
Romanul a apărut și sub formă de volum, fiind publicat la editura Hetzel, din Paris, fiind semnat de Paschal Grousset, iar mai apoi reelaborat și semnat de Jules Verne.
În România, romanul a apărut în anul 1973 la editura “Ion Creangă”, făcând parte din colecția “Jules Verne”, alte apariții notabile au fost la editurile Corint, 2003 sau Adevărul, 2010.
Jules Gabriel Verne, s-a născut la data de 8 februarie 1828 în orașul Nantes, de pe coasta vestică a Franței, fiind un mare scriitor francez și cel care a pus bazele literaturii de tip științifico-fantastic.
Jules Verne a făcut parte dintr-o familie numeroasă, formată din cinci copii, tatăl lui fiind un important procuror, pe nume Pierre, care îl ghidează mai târziu spre o carieră judiciară.
În anul 1835, Jules intră la Colegiul Saint-Stanislas, o instituție preponderent religioasă care era pe gustul tatălui său, crescut în spiritul catolic, liceul regal din provincia natală nefiind prea bine văzut în rândul burgheziei din acele vremuri. Jules se face remarcat la materii precum greaca, latina, geografia sau muzica.
În anul 1848, Jules Verne, pleacă la Paris pentru a urma cursurile facultății de drept, însă gândurile tânărului Jules zburau către alte preocupări, având în bagaje un roman neterminat, poezii sau piese de teatru.
Printre operele de seamă ale lui Jules Verne putem aminti: “Cinci săptămâni în balon”, în anul 1863, “O călătorie spre centrul pământului”, 1864, “Copiii căpitanului Grant”, 1967, sau “Douăzeci de mii de leghe sub mări”, 1869 și 1870.
Acțiunea romanului Steaua Sudului este cantonată în zona Africii de Sud, în provincia Griqualand și îl prezintă pe Cyprien Méré, un desăvârșit inginer în domeniul minier care își concentrează studiile pe vastele zăcăminte de diamante din zonă.
Eroul principal, Cyprien, o iubea pe fata lui John Watkins, miss Alice, însă John refuză să îi ofere mâna fetei deoarece nu era bogat. În urma acestor fapte, Cyprien, coboară în exploatarea minieră din zonă, alături de un quaker american, amânându-și astfel studiile științifice pentru a se ocupa de creerea unui diamant artificial cu care să îl convingă pe John Watkins să îi ofere mâna fetei.
După mai multe experimente, care, într-un final, se dovedesc norocoase, Cyprien obține un diamant de culoare neagră pe care îl numește “Steaua Sudului”, însă nu se bucură prea mult timp de acesta, fiindcă dispare la puțin timp după ce este tăiat.
Reușita lui Cyprien, ajunge repede la urechile celor care caută diamante și pun pe listă un suspect, anume servitorul acestuia, pe nume Matakit.
Călătoria se succede cu acțiunea de căutare și de vânare a lui Matakit prin provincia Tansvaal din nord-estul Africii de Sud, avându-l pe Cyprien și pe alți trei rivali în prim plan, toți încercând să găsească diamantul și să aibă un cuvânt de spus în fața lui miss Alice.
În final, în urma mai multor peripeții și dovedindu-se adevărata latură umană a fiecărui pretendent la mâna lui Alice, Cyprien se dovedește a fi cel care o iubește cu adevărat, iar adevăratul hoț este demascat, dovedindu-se a fi o persoană cu totul neașteptată.
Scrierile lui Jules Verne au și o latură moralizatoare, sugerând că bogățiile își pierd importanța și valoarea prin acțiunile personajului Cypriene care folosește acest procedeu chimic pentru a crea un diamant artificial.