Lucrarea este începută de Jules Verne, care construiește primele 5 capitole, și va fi continuată și fiul acestuia, Michel Verne. Probabil una dintre cele mai cunoscute scrieri dedicate copiilor și adolescenților, avea să se vândă într-un număr record de copii, la numai câteva săptămâni de la apariție. Ulterior, scrierea va fi reeditată și tradusă în peste 50 de limbi de circulație mondială.
Văzând lumina tiparului în anul 1919, cartea se concentrează în jurul unei complicate expediții în zona fluviului Niger, din Africa. Guvernul francez îl detașează pe deputatul Barsac în Africa pentru a stabili dacă cetățenii acestor ținuturi sunt suficient de civilizați pentru a obține drept de vot. Astfel, expediția, care părea destul de simplă la început, pornește și se dovedește a fi tare complicată și presărată cu tot soiul de pericole. După cum ne-a obișnuit, Jules Verne pune accent deosebit pe eroii săi și îi expune unor pericole iminente, numai pentru a le testa curajul. Rămânem, o dată în plus, șocați de puterea de evocare a scriitorului și suntem din ce în ce mai curioși să aflăm ce se petrece pe tărâm african. Talentul de povestitor înnăscut a lui Verne ne va acapara atenția și de această dată și ne va determina sa rămânem conectați la lectură până la ultimele capitole.
În poveste sunt introduse câteva personaje noi, unele în tabăra eroilor, altele în tabăra antagoniștilor, însă toate aceste demersuri literare vor da un plus de autenticitate scrierii. Aici, în jungla aceasta îndepărtată sunt tot felul de mistere, care își așteaptă rezolvarea, iar expediția va fi o reală aventură pentru membrii echipajului. Fiecare ascunde o poveste și, cumva, toate poveștile se leagă între ele. Spre final, vom înțelege care a fost scopul autorului și vom admira maniera în care jonglează cu firele narative și cu personajele sale.
Romanul este presărat și el cu diverse ingrediente și capătă un aer misterios, care va domni până la final, până la cel și urmă capitol. După cum menționam la început, cartea a fost terminată de fiul lui Verne și aici trebuie să precizăm că diferențele de stil vor fi aproape insesizabile. Lucrarea atinge inimile celor mici și celor mari, ridică semne de întrebare, predă o lecție gratuită de geografie, ne întoarce în timp și ne propulsează în viitor, iar eroii sunt înzestrați cu calități extraordinare.
Astăzi romanul poate fi găsit în marile biblioteci și a devenit lectură de vacanță pentru adolescenți, dar încă cucerește și publicul adult. La numai un click distanță, pe site-ul anticariatului nostru, poate fi găsit în mai multe ediții, dintre care amintim următoarele: Ion Creangă (1976), Adevărul Holding (2010), Tineretului (1967).