Aventurierul secolului al XIX-lea, Jules Verne, s-a născut într-o zi de iarnă în 1828 în Nantes, Franța. Încă din copilărie a fost pasionat de studiul limbilor străine, precum greaca și latina, urmând apoi o pasiune nestatornică pentru literatură. Citind atâtea romane de aventură, imaginația sa nu putea sta locului, așa că la 11 ani se decide să își pună cortul pe un vapor, pentru a face înconjurul lumii. Tatăl său îl prinde la momentul potrivit și îl pune să îi promită că va face asta doar în imaginația sa. Cam 10 ani a durat până ca Jules Verne să își așterne aventurile pe foaie. Începe cu piese de teatru și operetă și se împrietenește cu cel ce îi va fi editor toată viața, Pierre-Jules Hetzel. A publicat în numeroase reviste însă din 1863, Hetzel decide că este timpul să apară romane. Titluri precum ”20.000 de leghe sub mări”, ”Insula misterioasă”, ”Orașul plutitor” sau ”O călătorie spre centrul pământului” sunt doar câteva dintre zecile de cărți ce l-au făcut celebru în lumea copiilor, dar și a adulților dornici de a retrăi momente fantastice.
Romanul ”Uimitoarele peripeții ale jupânului Antifer” a fost publicat în ediție foileton în revista Magasin d'Éducation et de Récréation între 1 ianuarie și 15 decembrie 1894, urmând să fie publicat în volum în decembrie același an. Printre edițiile apărute în limba română se numără: editura Ion Creangă, 1978 și editura Adevărul Holding în 2010.
Acțiunea romanului începe în 1831 când Kamylk-Pașa, un egiptean extrem de bogat, își ascunde comorile înăuntrul unei stânci de pe o insulă necunoscută pentru a nu ajunge în mâinile avare ale familiei sale. 30 de ani mai târziu în Franța, un locuitor destul de agitat, Pierre Antifer, găsește notițele tatălui său în care vorbea despre faptul că el i-a salvat viața marelui egiptean. De asemenea găsește și latitudinea insulei unde a fost găsită comoara, longitudinea aflând-o la momentul potrivit. Încearcă să înceapă o călătorie, însă toți oamenii de bază sunt ocupați cu altceva sau se feresc de o aventură spre necunoscut. Nepotul său, Juhel, este preocupat cu căsătoria, însă cineva neașteptat își face apariția. Notarul Ben-Omar, însoțit de singurul moștenitor al pașei sosește în oraș pentru a-i comunica aventurierului longitudinea mult așteptată. Când Juhel aude asta, își anulează nunta și pornește împreună cu bunicul său și prietenul acestuia, Gildas Trégomain spre insulă. Ajunși în golful Oman găsesc un document care arată o nouă longitudine și care îi trimite la un bancher maltez pentru a descoperi și latitudinea. Îl întâlnesc pe Zambuco și din nou trebuie să ia jocul de la capăt, doar că de această dată lucrurile diferită. Când ajung la Edinburgh pentru a descoperi noi coordonate, cel ce trebuia să le furnizeze informația refuză vehement. Moștenitorul pașei descoperă longitudinea tatuată pe corpul său, însă până să o descifreze, este arestat și închis. Ajunși în sfârșit la comoara visată de mult timp, au loc fenomene neașteptate, iar sfârșitul este unul demn de o comedie. Ce se întâmplă cu aceasta vei afla doar dacă parcurgi cele aproape 400 de pagini pline de mister și aventură.