Unul dintre cei mai cunoscuți scriitori ai literaturii universale, japonezul Tanizaki are o poveste de viață de-a dreptul interesantă și răscolitoare. Deși este acceptat la Universitatea din Tokyo, avea să renunțe timpuriu la studii și se dedica în totalitate scrisului. Umblă vreme îndelungată prin mai multe țări europene și culege ceva din spiritul liber al occidentalilor, însă se întoarce întotdeauna în Japonia, unde scrie, creează și cercetează cu atenție toate posibilele izvoare inspiraționale pe care le întâlnește. Este, cumva, îndreptat către scrierile de dimensiuni reduse și cochetează chiar cu poezia, dar nu îndrăznește să publice versuri. După moartea sa, apar informații despre câteva seturi de proză pe care nu le-a făcut niciodată cunoscute și care se vor răspândi în presa din patria sa. Totuși, cariera lui Tanizaki este memorabilă, iar scrierile sale sunt profunde și nebunești. Universul creat de acesta este condimentat cu tot felul de trimiteri ciudate, către mai multe etape din Japonia modernă și cu frânturi din Japonia învechită, cea plină de culoare, de mister și de energie.
Personajele pe care scriitorul le conturează sunt stranii, pline de angoase și dominate de tot soiul de gânduri și idei nebunești, care vin și pleacă ori influențează puternic comportamentul și acțiunile. Adesea, Tanizaki face trimiteri către alte perioade, readuce în discuție idoli uitați ai unei Japonii parcă trezite la viață, și reușește să de-a dovadă de o forță de evocare nemaiîntâlnită.
„Jurnalul unui bătrân nebun” este o carte aparte, care vine pentru a dovedi, o dată în plus, talentul extraordinar al scriitorului și capacitatea acestuia de a amesteca adevărul cu ficțiunea. Deși este o lucrare de mici dimensiuni, cartea ne va șoca prin complexitatea ei și prin multitudinea de idei, culori și forme pe care le vom regăsi de-a lungul paginilor. Publicată pentru întâia oară în anul 1962, lucrarea este una din perioada de maturitate a lui Tanizaki și reprezintă un caiet de însemnări zilnice ale unui personaj ciudat, parcă desprins dintr-un film vechi. Eroul cărții este bătrânul Utsugi, care notează cu acuratețe toate gândurile și sentimentele sale.
Lucrarea ia forma unui jurnal, iar stilul narativ este divers, sclipitor și plin de surprize. Eroul este concentrat pe amintirile care îl năpădesc in fiecare zi și pe care le notează în goană, ca nu cumva să uite vreo fărâmă dintr-un gând. O poveste nemaipomenită despre viață, bătrânețe, sclipire și nebunie, despre iertare, regăsire și credință, despre trecut și viitor; un eseu incredibil, conturat extraordinar și colorat cu tot felul de artificii literare care prind la public. Pe site-ul nostru, cartea este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: Polirom (2016), Univers (2007).