Gibran este renumit la nivel international pentru o serie de scrieri pline de nostalgie și sentimentalism, cu puternice accente filosofice. El este unul dintre cei mai de preț gânditori ai literaturii universale, iar scrierile sale sau făcut înconjurul lumii. Un fel de Osho, dar mai modern, Gibran cunoaște faima cu scrierea Profetul, dar aceasta nu este singura din palmaresul său bogat. Pe lângă spiritualitatea care îl recomandă, Gibran este un arhitect al cuvintelor, un maestru vizionar, plin de metafore, cunoscut pentru metodele sale literare deosebite. El aduce în atenția noastră misticismul Indiei de odinioară, secretele tainice ale Ierusalimului și simplitatea Tibetului. El reușește să îmbine realitatea cu ficțiunea și să scrie cu patos despre credință sau despre lipsa ei. Cumva, vom fi captivați de maniera sa literară, dar, mai ale, de felul în care își expune ideile și convingerile despre lume în care i-a fost dat să trăiască.
Lucrarea de față este, poate, una dintre cele mai apreciate biografii ale Mântuitorului. Spre deosebire de scrierile biblice ori de alte încercări literare pe acest subiect, Gibran este majestuos și convingător în idei și argumente. În accepțiunea lui Gibran, Iisus este, înainte de toate, fiul omului, al nostru al tuturor, iar jertfa sa este darul său pentru pământeni.
După ce explorează cu atenție latura biblică originală a istoriei, el reușește să pună accentul pe raporturile dintre om și divinitate și să se concentreze pe consecințele acestor legături. Cunoaștem istoria lui Iisus, știm de la orele de religie despre jertfa cea mare, despre minunile înfăptuite, despre grădina cea care l-a adăpostit ori despre Pilat din Pont. Toate acestea sunt, însă, istorii preluate de-a lungul veacurilor și modificate de mintea omului, iar varianta originală se distorsionează de la o generație la alta. Azi nu mai suntem siguri că Iisus avea plete, nu știm exact dacă Baraba a fost un tâlhar sau un rebel, nu știm nici dacă Pilat chiar s-a opus judecării lui Iisus, căci istoria a fost modificată de la secol la secol, iar instituția bisericii a intervenit de fiecare dată.
Totuși, Gibran este autentic și analizează latura umană și atât de reală a lui Iisus. El ne prezintă faptele și ne determină să gândim singuri care ar fi continuarea poveștii de la începutul lumii, dacă lucrurile nu ar fi cele consemnate în Scriptură. Cumva, Gibran este un vizionar și un ins curajos, care vine cu idei inovative și le expune fără teamă în fața unui public curios și atât de simplu de manipulat. Nu vom ști dacă aceasta i-a fost intenția, însă, în urma publicării cărții, va fi acuzat că a distorsionat faptele reale și că a adus mistificări ale lui Iisus în fața lumii.
Cu toate acestea, cartea sa va fi tradusă în peste 50 de limbi de circulație internațională și va deveni bestseller la numai câteva săptămâni de la apariție. Pe site-ul nostru, ea este disponibilă în mai multe ediții: Editura pentru Literatură (2004), Univers (2007), Humanitas (2010).