Născut în Liban, într-o familie de vechi creștini, Kahlil Gibran avea a emigreze la Boston pe fondul crizei provocate de primul Război Mondial. Din copilărie manifesta interes pentru literatură, pictură și arte plastice, iar, mai apoi, ajunge sa ia lecții de pian și muzică clasică. Viața trăită în instabilitatea Libanului va lăsa urme adânci în mintea viitorului filozof. Refugiat pe tărâm american, Gibran se înscrie la o universitate locală și aprofundează engleza și franceza. Câțiva ani mai târziu, ia lecții intense de limba arabă și chiar ajunge să publice scrisori și texte de mici dimensiuni în aceasta limbă. Prima carte publicată in limba engleza, „Nebunul”, avea să înregistreze un succes moderat la acele vremuri, dar celebritatea era departe de Gibran.
Scrie versuri și proză scurtă, ba chiar se apucă de pictură. Mai târziu, începe să scrie la primul roman și, spre surprinderea sa, are un succes răsunător. Manuscrisele lui Gibran vor fi publicate în 20 de limbi și adaptate pentru piese de teatru jucate pe cele mai mari scene ale lumii. Sensibilitatea autorului impresionează profund, iar amestecul de cultura și culoare îi desăvârșește opera.
„Profetul” a apărut pentru întâia oară în 1923 și reunește 26 de eseuri formidabile. Opera spune povestea lui Almustafa, un profet care se întoarce pe tărâmuri natale după ce explorează lumea în lung și în lat. Bărbatul întâlnește un grup de oameni cu care schimbă păreri despre viață și dezbate diverse teme filosofice. Incursiunea sa prin diverse culturi este descrisă cu atenție de Gibran, iar întreg roman se concentrează pe relația omului cu diverse alte entități. Mai târziu, vom observa că scriitorul se concentrează în special pe relația protagonistului cu celelalte personaje, iar narațiunea capătă valențe sensibile. Profetul lui Gibran este un om special și duce o existență simplă, ba chiar hoinărește prin lume cu singurul scop de a-și îmbogăți cultura, de a se dezvolta spiritul.
Profetul lui Gibran este inteligent și tolerant, vede mizeria din lume și învață să se adapteze la diverse stiluri de viață, nu judecă popoarele pe care le întâlnește și se ține departe de orice fel de dispută. Încet, reușește să insufle aceste deprinderi și celor care îl înconjoară și se „îmbată” cu ideea că lumea ar putea fi un loc mai bun. Spre deosebire de profețiile întâlnite în scrierile cu caracter religios, eroul nostru aduce în fața publicului altfel de preziceri și ne determină să credem în bunătate și în puterea vindecătoare a iertării. Gibran ne vorbește despre păcate, despre iubirea aproapelui și despre regăsirea sinelui, toate acestea într-un manuscris care va înregistra un succes răsunător.
Cartea va fi reeditată și adaptată pentru un film de scurt metraj, care va avea încasări record. La noi in anticariat sunt disponibile mai multe ediții ale operei, după cum urmează: For You (2018), Orion (1991), Mix (2003).