Romanul “Război cu salamandrele”, “Válka s Mloky”, în limba cehă, de Karel Čapek, a apărut în anul 1936, la editura Nakladatel Fr. Borovy, din Praga, Republica Cehă, fiind un roman științifico-fantastic, cu tente satirice, prin care autorul trage un semnal de alarmă asupra flagelului fascist care punea stăpânire pe lume în acea perioadă.
Opera a fost considerată de critici, una dintre primele creații clasice științifico-fantastice, ieșind în evidență prin utilizarea utopiei și mai ales prin subtilitatea pe care acesta o folosește pentru a acoperi adevăratele săgeți îndreptate spre fascismul prezent în acea perioadă.
Povestea prezintă o descoperire a unei rase avansate de salamandre, pe o insulă din Pacific, acest lucru ducând la un război amplu care acaparează întreaga planetă.
În România, romanul apare în anul 1956, la editura pentru Literatura Universală, iar printre alte edituri care au publicat romanul, putem aminti de editura pentru Literatură, din colecția Biblioteca pentru toți, 1964, în format broșat, editura Univers, 1985, în format broșat sau editura Tinerama, din colecția Cartea Albă, 1992, în format broșat.
Karel Čapek s-a născut la data de 9 ianuarie 1890, în localitatea nord vestică Malé Svatoňovice, din Austro-Ungaria, fiind un însemnat scriitor, desenator, jurnalist și dramaturg ceh, unul dintre cei mai de seamă scriitori cehi, precum și cel care a redat cuvântul “robot”, în literatura modernă de tip SF.
Crește într-o familie înzestrată din punct de vedere intelectual, tatăl acestuia, Antonin, fiind medic și un tip implicat în societate locală, finanțând muzeul din localitate în nenumărate rânduri.
După ce termină școala elementară în localitatea Úpice, de lângă locul natal, acesta merge la liceu în Praga, terminând cursurile liceale în anul 1909.
Este pasionat de artele vizuale și în special de cubism, mergând mai departe spre studiul filosofiei și esteticii la “Universitatea Charles”, din Praga.
Scrie foarte multe schițe, eseuri și piese de teatru, însă una dintre primele opere esențiale scrise de acesta este “R.U.R.”, o piesă de teatru în trei acte, unde acesta folosește penru prima oară termenul de “robot”.
Printre cele mai importante opere semnate de autor, putem aminti de “Fabrica de absolut”, 1922; “Krakatit”, 1924; “Hordubal”, 1933 sau “Meteorul”, 1934.
Romanul “Război cu salamandrele” de Karel Čapek este un roman de o importanță deosebită în ceea ce privește literatura modernă științifico-fantastică, opera acestuia fiind considerată una dintre cele mai de preț creații de acest gen, iar romanele acestuia fiind foarte greu de găsit în acea perioadă, datorită aspectelor revoluționare prezentate în acestea.
Povestea pare a fi o continuare a terminologiilor prezente în opera de teatru “R.U.R.”, acolo unde autorul realizează pentru prima oară a descriere a termenului de robot, care în opera de față apare sub o altă înfățișare, dar și sub o altă simbolistică, opera fiind un adevărat manifest închinat civilizației din acea perioadă de răstriște.
Povestea începe cu descoperirea unei specii de salamandră pe o insulă din Pacific, de către căpitanul van Toch, care face teste pe acestea.
Cu timpul, se observă că speciile sunt foarte inteligente și învață foarte repede, astfel că se clădește o lume modernă, după ce societatea capitalistă educă salamandrele pentru a munci în slujba acestora.
Oamenii lacomi, ajung să se bucure de profituri imense, însă, totul pare scăpat din frâu atunci când acestea ajung să inunde continente pentru a duce o viață normală de amfibian.
În final, autorul oferă o perspectivă ciclică a vieții, după ce salamandrele, care reușesc să domine lumea, ajung să se distrugă între ele pentru supremație, acesta subliniind că toate acțiunile greșite din lume, ajung să treacă după un anumit interval de timp, acesta fiind și mesajul ascuns care dăinuie în cuprinsul operei.
Chiar dacă opera a fost creată acum mai bine de 80 de ani, aceasta este tot mai actuală astăzi, subliniind elementele capitaliste care au subjugat lumea, într-o luptă fără orizont pentru acapararea profiturilor cu orice preț.