Filtre:
Edituri
 Humanitas(4) Penguin Books(3) Gallimard(2) Stock(1) Feltrinelli(1) Cartea Romaneasca(1)
Pret
An aparitie
19652017
Limba
 Romana(5) Franceza(3) Engleza(3) Italiana(1)
Coperti
 Brosate(12)
Colectii
 Raftul intai(2) Raftul Denisei(2) Le Livre de Poche(1) Folio(1)

Filtrează
Carti Karen Blixen
Ordonează
Pagina: 1
Carti Karen Blixen
Despre Karen Blixen

Autoare daneza renumita pentru romanul Den afrikanske farm (1937, in limba romana: Din inima Africii). S-a nascut in Rungsted, Danemarca, intr-o familie de patricieni instariti. A fost fiica lui Ingeborg Westenholz Dinesen si a scriitorului si ofiterului de armata Wilhelm Dinesen. Inca de la o varsta frageda, Blixen a manifestat o inclinatie artistica. A urmat cursurile Academiei Regale de Arta din Copenhaga si a studiat, de asemenea, in Anglia, Elvetia, Italia si Franta.

In 1907, Blixen si-a facut debutul ca scriitoare cu cateva povestiri scurte. Multe dintre primele sale scrieri au aparut sub pseudonimul Osceola. In 1914, Blixen s-a casatorit cu varul ei, baronul Bror Blixen-Finecke, si a plecat cu acesta in Kenya, unde au cumparat o plantatie de cafea. La scurt timp dupa aceea, Karen a aflat ca ar fi contractat sifilis de la sotul ei infidel. Boala a dus la sederi prelungite in Europa pentru tratament.

Curand dupa ce doi s-au despartit, Blixon l-a cunoscut pe pilotul englez Denys Finch Hatton, care s-a mutat la ferma. El a devenit marea dragoste a vietii ei si a incurajat-o sa scrie. In 1931 a parasit-o pentru aviatoarea britanica Beryl Markham, iar apoi a murit intr-un accident de avion. Ea a preluat sarcinile aferente intretinerii fermei si a fost ajutata de fratele ei, Thomas Dinesen.

In anul 1931 a ajuns la faliment si a parasit Africa. Vremea rea mai multi ani la rand si criza economica mondiala au fortat-o sa isi vanda ferma. Intoarsa in Danemarca, s-a dedicat scrisului. Dupa multe respingeri, volumul Sapte povestiri gotice (Syv fantastiske Fortællinger) a fost in cele din urma acceptat de o editura americana (1934). Karen Blixen a decis sa le publice sub pseudonimul Isak Dinesen. Den afrikanske Farm, pe care se bazeaza filmul Out of Africa (1985), a fost lansat in 1937.

Dupa izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial, scriitoarea a calatorit in teritoriile celui de-al Treilea Reich, unde a fost informata ca Hitler ar fi incantat sa accepte copii cu autograf din cartile sale. Gasind gandul dezagreabil, ea a racit si a evitat sa se intalneasca cu Fuhrerul. Cand Danemarca a fost ocupata de nazisti, Blixen si-a deschis proprietatea familiei sale de la Rungstedlund ca refugiu temporar destinat pentru evreilor. In aceasta perioada, Blixen a inceput sa scrie singurul ei roman complet, introspectivul Gengældelsens veje (Razbunatorii angelici), care a fost publicat in 1944 sub pseudonimul Pierre Andrezel.

Prima lucrare majora a lui Blixen, colectia de nuvele Syv fantastiske Fortællinger (Seven Gothic Tales), a fost proclamata o capodopera de critici din Anglia si din Statele Unite. Criticii erau mai rezervati in Danemarca – povestile ei erau considerate prea exotice, iar ea era acuzata de elitism. Mai mult, Blixen nu s-a incadrat in nicio miscare literara. Colectia Skæbne-Anekdoter, publicata in anul 1958, cuprinde Babettes gæstebud, care a fost ecranizat in 1987. Sub numele sau real sau sub pseudonimele Osceola, Isak Dinesen si Pierre Andrezel, ii datoram mai multe lucrari.

In anii 1950, sanatatea lui Blixen se deteriora, iar scrisul a devenit imposibil. Cu toate acestea, Blixen a inceput o noua cariera ca lector radio. Numele ei a fost mentionat de mai multe ori in contextul decernarii Premiului Nobel si a fost nominalizata de sase ori pentru premiu – Hemingway insusi a spus ca premiul ar fi trebuit sa fie acordat lui Dinesen, nu lui. În 1959, autoarea daneza a făcut un turneu de prelegeri în Statele Unite, care a avut un mare succes. Foarte slabita, scriitoarea si-a trait ultimii ani in pat. Karen Blixen a murit la 7 septembrie 1962 in casa ei din Rungstedlund, Danemarca, si a fost inmormantata pe terenul proprietatii sale.

Opera: Syv fantastiske Fortællinger (1934, Sapte povestiri gotice); Den afrikanske farm (1937, Din inima Africii); Winter's Tales (1942); Gengældelsens veje (1944, Razbunatorii angelici); Babettes gæstebud (1952); Last Tales (1957); colectia de povestiri Skæbne-anekdoter  (1958, Anecdotes of Destiny); Ehrengard, (1963, postum).
Cărți populare scrise de Karen Blixen: Din inima AfriciiPovestiri de iarna

sus