Despre Katherine Anne Porter
Scriitoare americana de romane si povestiri scurte, o maestra a stilisticii ale carei povestiri lungi au o bogatie a texturii si o complexitate a caracteristicilor care, de obicei, nu sunt atinse decat in roman. Nascuta Callie Russell Porter la 15 mai 1890, Katherine Anne Porter a fost al patrulea dintre cei cinci copii ai lui Harrison si Mary Alice Porter. Cand mama ei a murit in martie 1892, tatal ei i-a mutat pe cei patru copii supravietuitori de la ferma sa din comunitatea Indian Creek din centrul Texasului la casa mamei sale din Kyle, la sud de Austin. Bunica, Catharine Ann Porter, le-a servit drept mama copiilor lui Harrison pana la moartea sa, in octombrie 1901. Catharine Ann Porter a avut o influenta importanta asupra nepoatei sale Callie, care si-a adoptat numele la varsta adulta timpurie, cu doar o usoara schimbare ortografica.
In jurul anului 1903, Harrison Porter si-a mutat familia la San Antonio, unde cei trei copii mai mari au primit ultima parte a educatiei formale. Desi mai tarziu a predat la colegii si universitati, Porter nu a avut niciodata o educatie superioara formala. A dobandit cunostinte vaste prin intermediul unei vieti intregi de lecturi extinse pe teme variate. La 20 iunie 1906, la varsta de 16 ani, Katherine s-a casatorit cu John Henry Koontz. Cuplul a locuit in Louisiana, apoi in Houston si mai tarziu in Corpus Christi. Dupa despartirea de Koontz in 1915, Katherine a descoperit ca sufera de tuberculoza si a trecut printr-o serie de casatorii si divorturi intre 1915 si 1917.
In septembrie 1917 a devenit jurnalista la Fort Worth Critic. In toamna anului 1918 a obtinut un post la Rocky Mountain News din Denver. La scurt timp dupa sosirea sa in Denver, Porter a fost foarte aproape de a muri in epidemia de gripa care a devastat tara la acea vreme. Dupa ce si-a revenit, si-a reluat activitatea la Rocky Mountain News si, pana in februarie 1919, era critic de teatru si muzica rezident. In octombrie 1919, Porter s-a indreptat spre Greenwich Village pentru a urma o cariera de scriitor. Imersiunea sa in mediul artistic din Village a incurajat-o sa se indeparteze de jurnalism si sa se orienteze catre scrierea creativa.
In primele luni ale anului 1920 a reusit sa publice trei povesti "repovestite" din mituri si legende in Everyland, o revista pentru copii. Reputatia lui Porter era bine stabilita, dar niciuna dintre cartile sale nu s-a vandut pe scara larga, iar ea s-a intretinut in primul rand prin burse, lucrand ocazional ca scenarista necreditata la Hollywood si fiind scriitoare rezidenta la o serie de colegii si universitati. In octombrie 1919, Katherine s-a mutat in Greenwich Village pentru a-si urma cariera de scriitoare. Aici si-a indreptat atentia spre scrierea creativa, renuntand la jurnalism. In anul urmator s-a stabilit in Mexic pentru o perioada, unde a lucrat ca redactor si a inceput sa scrie povestiri pe teme mexicane. Experientele ei din Mexic i-au furnizat materialul pentru cateva dintre cele mai cunoscute povestiri ale sale, publicate ulterior in reviste si colectii de povestiri.
In anul 1927 a inceput sa lucreze la o biografie a lui Cotton Mather, dar nu a reusit sa o finalizeze niciodata. Peste patru ani, Katherine si partenerul ei, Eugene Pressly, au calatorit in Europa. Acolo, ea a scris o parte din jurnalul care ulterior avea sa stea la baza romanului Ship of Fools. In timpul sederii in Europa a publicat mai multe povestiri si eseuri, consolidandu-si reputatia ca scriitoare. In perioada 1936 si 1960, Katherine s-a intors in Statele Unite, unde a continuat sa scrie si sa publice, dobandind succes si recunoastere pentru lucrarile sale. In anul 1962 a publicat romanul Ship of Fools, care a devenit un bestseller si a fost ecranizat la Hollywood. Porter a continuat sa publice si sa primeasca premii si distinctii pana la sfarsitul vietii sale, inclusiv un Premiu Pulitzer si un National Book Award pentru The Collected Stories of Katherine Anne Porter (1965). Ea a fost un personaj central in viata literara americana pana la moartea sa, in 1980.
Opera: Texas by the Gulf of Mexico (1912, poezie); Maria Concepcion (1922, povestire); The Martyr (1923, povestire); Virgin Violeta (1924, povestire); Flowering Judas (1930, povestire); Hacienda (1934, nuvela); Pale Horse, Pale Rider (1939, Calule alb! calaretule palid!, colectie de povestiri); The Leaning Tower and Other Stories (1944, colectie de povestiri); The Days Before (1952, eseuri critice); Holiday (1962); Ship of Fools (1962, Corabia nebunilor, roman); The Collected Stories of Katherine Anne Porter (1965, colectie de povestiri).