Cel mai de succes roman al autoarei Anne Porter, este adus în fața publicului sub diverse forme artistice și adaptat pentru piese de teatru, filme și desene animate. Este scris cu o acuratețe extraordinară, plin de trimiteri către spiritualitate și către sfera religioasă, iar personajele par desprinse dintr-un basm al copilăriei, și aruncate în abisul realității. E drept, autoarea însăși nu se aștepta la un asemenea succes, iar romanul său va câștiga numaidecât simpatia publicului larg. Publicată inițial în 1975, este una dintre cele mai curajoase scrieri ale acelui secol, plină de emoție și candoare, portretizând subtil o lume colorată, dominată de nebunie.
Titlul scrierii este ales inteligent, iar autoarea face trimitere spre turnul Babel, spre un amestec de state și limbi, reunite pe o corabie. Cartea are la bază nu numai inspirația scriitoarei, dar și manuscrise istorice despre religiile lumii, despre transformarea civilizațiilor. Porter oferă scrierii un caracter romantic, dar are grijă să mențină drama și suspansul până la final. O corabie, un voiaj și mai mulți eroi, acestea sunt ingredientele celui mai cunoscut roman pe care autoarea îl va scrie.
Treptat, ea reușește să se îndepărteze de realitate și pornește într-o aventură ficțională fără precedent. Fiecare erou are propria-i poveste și fiecare dintre aceste povești merită să fie auzită. Suntem la mijlocul secolului al XIX-lea, iar societatea e plină de lacune în diverse domenii. E drept, marea este refugiul multora dintre cei care caută să fugă de situația instabilă din statele din care provin. Acești paria, sunt curajoși, nostalgici și plini de secrete. Aduși laolaltă sunt chiar periculoși.
Corabia adăpostește mulți oameni, care caută să se afle cât mai departe de țărm. Unii ascund secrete, alții doar fug de trecut, unii caută un viitor, alții nu știu exact ce vor și nici spre ce zări se îndreaptă. Unii fug de singurătate, alții de tumult, iar corabia este refugiul lor cel mai de preț. Lucrarea ne aduce aminte de fel și fel de drame din trecut și chiar ne determină să privim diferit istoria și evenimentele care au marcat continentul european de-a lungul timpului.
La o analiză mai atentă, cartea se inspiră din scufundarea Titanicului, dar și din scufundarea navei Lusitania. Cartea este concentrată pe tot soiul de răsturnări de situație, iar Agatha Christie ar fi invidioasă pe maniera în care autoarea noastră își evocă scrierea. În cele 600 de pagini, autoarea concentrează toată acțiunea și aduce fel și fel de discuții interesante. Cartea va fi adusă în prim plan în vremuri tulburi, iar autoarea va câștiga aprecierea publicului numaidecât. La nivel internațional, cartea va fi tradusă în peste 30 de limbi străine și va fi adaptată pentru un film care va împărți audiența în două tabere: cei care apreciază ideea, cei care sunt împotriva ei.
Corabia nebunilor este o mărturie sinceră, utopică însă, a unei lumi nemaipomenite, care domină masele și îngrijorează populația. De pe corabia aceasta, scapă cineva viu și cu visurile nealterate? Pe site-ul nostru, cartea este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: Univers (2000), Eminescu (1997), Eminescu (2002).