Publicată inițial în anul 1980, cartea semnată de autorul britanic Ken Follett avea să devină best-seller internațional la numai câteva săptămâni de la apariție. Lucrarea are ca fundal cel de al Doilea Război Mondial, iar ororile acestuia vor domina mare parte din acțiune și va influența parcursul personajelor. Alex Wolff, spion de origine arabă, traversează desertul pentru a afla strategia de război a englezilor. Când în scenă își fac apariția doua femei, acțiunea se complică într-un mod straniu.
Autorul îmbină într-o manieră extraordinară războiul și iubirea, iar personajele sunt prinse într-un tumult de evenimente fără precedent. Este incredibil cum firul acțiunii se despică în mai multe fire secundare, și apar din ce în ce mai multe personaje. Războiul se întețește, iar Alex își află adversarul într-un personaj dur, care îl va urmări pretutindeni. Romanul capătă ceva accente tragice, ba chiar aduce un aer trist și apăsător. Relația dintre protagonist și ceilalți participanți la acțiune este una dificilă, căci Alesese un individualist convins. Trupele nemțești înaintează în Europa, nebunia lui Hitler începe să se materializeze, iar audiența va fi captivată de puterea de evocare a scriitorului, dar și de complexitatea faptelor.
Cartea reunește războiul, speranța și fricile, portretizează o pagină fără precedent din istoria Europei și încheagă un erou demn de toată admirația. Este drept că, deși se inspiră din realitățile cele de a doua conflagrații mondiale, Follett se folosește și de imaginația să bogată, iar rezultatul va fi un roman grozav.
Este renumit in mod curios „Codul Rebecca”, aceasta fiind manieră prin care Alex transmite informații către patria sa. O serie de coincidente, întâlniri pasionale, crime atroce și secrete scoase la lumină vor fi elementele care vor întregi tabloul final al scrierii. Romanul poate fi considerat unul de acțiune, dar conține puternice valențe istorice și realiste.