Roman apărut pentru întâia oară în anul 1981 și va fi ecranizat câțiva ani mai târziu sub același nume. După cum ne-a obișnuit în scrierile anterioare, Follett reușește să stârnească interesul publicului și să surprindă audiența cu o poveste extraordinară despre reușită și deznădejde. Când un spion german este trimis pe frontul britanic să observe acțiunile militare și să supravegheze operațiunile armate, iar aici primește o misiune greu de îndeplinit, acțiunea sare în aer. Supranumit „Acul” pentru tenacitatea sa și pentru capacitatea de a află chiar și cele mai bune păzite informații, Henry Faber lichidează mai mulți inamici ai regimului de la Berlin și instalează panica în teritoriu.
Războiul este departe de a se încheia, iar luptă este mai strânsă că niciodată. Henry reușește să se strecoare în tabăra inamicilor și să culeagă informații prețioase, iar, mai apoi, pornește într-o incursiune fabuloasă pentru întoarcerea în Germania. Dominația nazistă se extinde rapid pe întreg continentul european, iar planul de stăpânire al nemților pare a prinde contur. Frica domină Europa, britanicii au totuși o armată puternică și greu de eliminat, însă cine se poate opune formării Reichului?
Henry Faber este un „nebun” greu de stăpânit și cu atât mai dificil de înșelat. Călătoria sa fantastică este oprită la un moment dat de tot soiul de forțe oculte, de tot soiul de piedici care îi răsar în cale.
„Prin urechile acului” este o călătorie deosebită în paginile din istoria nu prea de îndepărtată a lumii noastre, iar realitățile acelor veacuri ne vor șoca și surprinde deopotrivă. Autorul reușește să ne întoarcă cumva în timp, să ne poarte într-o incursiune fără precedent și să ne prezinte adevărurile nespuse ale istoriei. Astfel, este necesar să amintim că Follett se folosește îndeosebi de istoria reală, dar, evident, aduce o bună bucată de acțiune personală.
Sursele de inspirație ale autorului provin așadar din cercetările personale și duc la un rezultat extraordinar, căci volumul este unul emoționant și puternic în același timp. Este adevărat că își va atrage invidia multor experți, care îl vor acuza pe scriitor de subiectivism și de distorsionarea adevărului istoric, ori de ponegrirea nației germane. La o analiză mai atentă, observăm că scriitorul își îndreaptă atenția mai mult spre tabăra britanicilor, decât spre cea a nemților, iar eroul sau duce o luptă pe viață și pe moarte. Titlul este unul sugestiv, căci adesea eroul este de punctul de a-și pierde viața în încercările la care este supus. Romanul, în genere, este unul antrenant și plin de suspans, iar pe alocuri conține date pe care autorul știe cum să le scoată în evidență. La numai un click distanta, pe site-ul anticariatului nostru, cartea este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: RAO (2009), Olimp (1994).