Ken Follett este cel ce a reușit să vândă peste 160 de milioane de exemplare din cărțile sale și să ajungă un autor de bestseller într-un timp record. A studiat filosofia și politica apoi a lucrat ca jurnalist stagiar la Cardiff in South Wales Echo. Din 1976 s-a mutat în Londra pentru a fi reporter cu acte în regulă însă nu simțea că acolo îi este locul. A fost apoi director adjunct al unei edituri londoneze și a început să scrie în weekend pentru a face rost de bani pentru a-și repara mașina. În 1978 publică Prin urechile acului care se va vinde cu viteza luminii. Și-a reparat mașina și a ajuns o vedetă internațională iar până la sfârșitul carierei a reușit să publice aproximativ 50 de cărți.
Trilogia secolului a avut parte de primul volum în 2010 la editura Pan Macmillan și ultimul volum la aceeași editură în 2014. În limba română le puteți găsi sub denumirea de Căderea Uriașilor, Capătul veșniciei și Iarna lumii, ce au fost publicate la editura în 2016.
În această superbă epopee facem cunoștință cu cinci familii ce își împărtășesc dramele din război, revoluției și față de drepturile sociale. Trei generații de-a lungul a 80 de ani povestesc cele mai grele coșmaruri ce li s-au întâmplat și ne demonstrează cum aceste greutăți au făcut secolul al XX-lea unul dintre cele mai bune. Familia Williams era din Londra, avea rădăcini de mineri iar cea mai interesantă perioadă pentru ei a fost când o femeie a ajuns din sclavă, baroneasă. Încerca să îi insufle același lucru și fiului ei mai ales că războiul bătea la ușă și reușește să ajungă deputat în Partidul Laburist. Familia von Ulrich era originară din Germania iar copiii lor luptau pentru libertate într-o lume nazistă. Era greu, mai ales când zidul Berlinului și-a făcut apariția iar lumea a observat că pot trăi și într-un regim democrat. Familia Peshkov îi au în centrul atenției pe frații orfani Grigori și Lev. Se evidențiază tensiunile, mai ales nucleare, dintre Rusia și America și mai presus de atât mișcarea pentru libertatea civilă. Este cel mai lung și stufos capitol al cărții pentru că ne sunt descrise mai multe perioade de timp și spațiu iar personajele sunt cu zecile. Familia Dewar din America era una de aristocrați politicieni, deci rolul lor în război a fost unul important. Fiul cel mare a condus chiar un pluton ce a luptat în ziua Z. În cele din urmă familia Rothman/Muray are origini germane dar și engleze. Unul dintre ei era medic evreu deci a fost persecutat, iar pentru asta fiica sa a decis să îi facă dreptate.
Unii critici ar spune că detaliile sunt exagerate sau cel puțin ireale, însă nimeni nu a spus că poveștile sunt reale. Într-adevăr ele sunt inspirate din evenimente istorice și povești de viață, însă povestea este ficțională.