O lucrare clasică a literaturii pentru copii, avea să apară pentru a revoluționa piața de carte din întreaga lume și reușește să înduioșează adulții și copiii deopotrivă. Lucrarea ne aduce în prim plan o poveste înduioșătoare despre relația dintre oameni și animale, despre cum interdependență aceasta ajută ambele părți și despre cum comportamentul omului față de o ființă inferioară lui este oglinda sa privința relațiilor interumane. Scrisă într-un limbaj accesibil tuturor, fără prea multe artificii de prisos, opera ne va arăta și ne va determina sa înțelegem diferit lumea în care trăim.
Totuși, scriitorul se focusează îndeosebi pe relația dintre viețuitoarele necuvântătoare și om și reușește să ne aducă în prim plan o parte încă neexploatată. Ajungem astfel să înțelegem de ce lumea animalelor este, câteodată, mai pașnică decât cea a oamenilor, mai docilă și mai simplă. Intrăm, apoi, în subconștientul eroilor și încercăm să asimilăm cât mai multe informații de aici și să cunoaștem cât mai bine mediul lor. Grahame reușește și el să contureze extraordinar acest univers aparent infantil, greu de trecut cu vederea și ne oferă un adevărat festin literar.
Deși este văzută ca o lucrare pentru copii, cartea are un substrat psihologic interesant și dinamic. Astfel, cunoaștem îndeaproape personajele și empatizam cu schimbările lor de comportament. Într-o lume fragilă, nostalgică și jucăușă, uităm că suntem adulți și ne întoarcem în copilărie, la zilele in care nu aveam griji și în care singura preocupare era unde am rătăcit jucăria preferată. O stare de melancolie ne va domina pe întreg parcursul scrierii și vom iubi maniera de evocare pe care Grahame o abordează.
Cartea se răspândește rapid în întreaga Europă, după care este tradusă și reeditată la câteva edituri din peeste ocean și cucerește piața americană. Studiourile Disney împrumută manuscrisul și îl utilizează pentru un scenariu de film. Producția de scurt metraj ajunge in fata publicului și va respecta întocmai cartea, iar succesul va fi unul asigurat. Grahame declară într-un interviu acordat celor de la New York Times că nu se aștepta la o astfel de lovitură, iar succesul operei îl ia prin surprindere.
„Vântul printre sălcii” este o epopee adusă vieții, un elogiu adus realității pe care o trăim cu toții, o încununare a lumii animalelor, o recunoaștere a importanței vitale a acestora. Cartea este o declarație de iubire, dacă vrem, o reîntoarcere la origini, o căutare permanentă a binelui și a tihnei. În lumea animalelor, nimic rău nu se poate petrece, iar, curios sau nu, aici toate conflictele de aplanează ușor, mai ușor decât în lumea oamenilor. Animalele lui Grahame nu sunt egoiste și nu poartă ranchiuna, ele sunt aici numai pentru a ne demonstra că putem transforma lumea într-un loc mai bun. Scrierea poate fi găsită pe site-ul nostru în mai multe ediții, după cum urmează: RAO (1995), Litera (2014).