Născut pe 4 martie 1965 în Kabul, Afghanistan, Khaled Hosseini este un celebru scriitor afgan, dar și medic vreme de zece ani. El se trage dintr-o familie de nobili ce se afla la putere în copilăria sa, fiind cel mai mare dintre cei cinci frați. La vârsta de cinci ani, familia sa s-a mutat în Iran, iar șase ani mai târziu s-au mutat în Franța, în Paris unde plănuiseră să stea până la finalizarea mandatului tatălui său care lucra pentru Ambasada Afganistanului. Din cauza conflictelor din țara de originie, familia a cerut azil politic în Statele Unite și s-au stabilit apoi în San Jose, California de Nord. Khaled a finalizat cursurile Universității din Santa Clara și a obținut licența în biologie. Mai apoi a început și absolvit Facultatea de Medicină și a practicat timp de zece ani medicina. În prezent oferă asistență umanitară în Afganistan cu ajutorul fundației sale The Khaled Hosseini Foundation. Autorul Hosseini are până în prezent trei opere publicate. În anul 2003 a apărut primul său roman “Vânătorii de zmeie”, în anul 2007 apare romanul “Splendida cetate a celor o mie de sori” și în anul 2013 este publicat cel de-al treilea roman “Și munții au ecou”. Găsești aceste trei opere pe site-ul anticariatului nostru, Printre Cărți atât în limba română, cât și în limba engleză.
Romanul “Splendida cetate a celor o mie de sori” apare la noi în țară în anul 2007 la editura Nicolescu și mai apoi, la aceeași editură, în anul 2020. Acțiunea romanului este plasată în Afganistan și urmărește poveștile a două femei, Mariam și Laila în timpul perioadei de tranziție a țării de la ocupația sovietică la ocupația talibanilor. Mariam este o domnișoară ce trăiește cu mama ei bolnavă de epilepsie. După moartea mamei, aceasta se mută cu tatăl ei și este nevoită să poarte burka și să se ascundă atunci când au vizitatori. După un timp, ea se căsătorește cu cizmarul Rasheed și începe să spere la o viață plină de iubire. După o serie de avorturi mariajul ei devine o închisoare pentru aceasta. Naratorul ne dezvăluie cum este tratată femeia într-o familie tradițională afgană, ea este un simplu mijloc de reproducere și atunci când nu se supune bărbatului este victima agresiunilor acestuia. Laila este vecina lui Mariam, ea face parte dintr-o familie liberală, este educată, are hobby-uri, merge la cinema și în excursii și are o viață total opusă vecinei sale. Totul se schimbă atunci când Laila rămâne orfană și e nevoie să devină cea de-a două soție a lui Rasheed. Romanul ne dezvăluie o cultură în care femeile nu au niciun drept și sunt supuse total bărbatului, care, de multe ori, este mult mai în vârstă decât ele. Între cele două protagoniste se leagă treptat o bună prietenie pe fondul agresiunilor și umilințelor la care sunt supuse de soțul lor.
Romanul a fost foarte bine primit de public, a fost timp de cincisprezece săptămâni după lansare numărul unu în New York Times Best Seller, în prima săptămână de la lansare s-au vândut peste un milion de exemplare ale cărții. Columbia Pictures a achiziționat drepturile de film ale romanului în 2009, dar nici în prezent filmul nu a fost produs. Totuși, în februarie 2017 a avut loc premiera unei piese de teatru având ca sursă de inspirație romanul “Splendida cetate a celor o mie de sori” în San Francisco, produsă de American Conservatory Theatre și Teatrul Calgary.