Acest maestru al romanelor science-fiction, câștigător al numeroase premii precum Premiul Nebula sau Premiul Gigamesh, este chiar Kim Stanley Robinson. Acesta s-a născut pe 23 martie 1952 în Waukegan, Statele Unite și încă de mic a fost pasionat de literatură. Poate că asta l-a făcut să urmeze Facultatea de Litere din California unde a obținut și un doctorat ce trata cu atenție romanele lui Phillip K. Dick, autorul său preferat. Imediat după acest episod, a publicat și primul său roman "Malul sălbatic" în 1984, care a devenit atât de faimos încât a trebuit să scrie și continuarea, apărând astfel trilogia "Three Californias".
Pe lângă literatură, acesta a fost pasionat și de planeta Marte și timp de 15 ani a studiat îndeaproape toate cercetările făcute până în acel moment. După ce s-a convins că ceea ce a citit este adevărat, a publicat "Trilogia Marte" care l-a propulsat în lumea internațională și i-a adus milioane de fani.
Al treilea roman din trilogia "Marte", "Marte albastru" a fost publicat pentru prima dată de editura Spectra în aprilie 1996. Apare și în țara noastră în anul 2000 la editura Nemira, ediție ce va fi urmată de cea din 2006 a aceleiași edituri.
Ne aflăm la un secol distanță de la a doua revoluție iar acum tehnologia a permis apei să pătrundă pe planetă și să formeze râuri și mări. De asemenea, aceasta va deveni punctul de operare al Praxis Corporation care le va oferi siguranță, asistență medicală și alimente din belșug. Pentru că se trăia atât de bine, imigrațiile ilegale de pe Pământ nu au încetat să apară așa că marțienii au fost obligați să creeze orașe din plăcile asteroizilor. Tehnica le-a permis să ajungă la soare pentru a le oferi lumină și căldură și văzând că este posibil acest trai, oamenii de știință au început proiectul Accelerando ce presupunea folosirea aceleiași metode pentru a ocupa tot sistemul solar. Venus și Triton încep să primească oameni iar Jackie Boone are o idee ce va întoarce privirile tuturor. Călătorește către un sistem solar aflat la 20 de ani lumina distanță și observă că pot fi aplicate aceleași metode pentru ca populația să se mute cât mai repede. "Verde " și "Roșu" încep o lupta crâncenă pentru a-și pune ideile în aplicare și pentru a prelua puterea iar singurul numitor comun era trimiterea a doar 10% din populație pe Marte.
După accidentul cerebral, Sax Russell se dedica diferitelor proiecte științifice și se simte foarte vinovat pentru poziția defensivă avută în fața colegilor săi. Regăsind-o pe Ann, începe o poveste de dragoste marca Hollywood, dar de data aceasta cu marțieni și termeni necunoscuți nouă, pământenilor.
Romanul a câștigat premii precum Hugo Award și Locus Award în 1997 și continuă să fie un pion important în lumea s.f-ului.