Kim Stanley Robinson - Marte verde
Câștigător a numeroase premii printre care Premiul Nebula și Premiul Locus, Kim Stanley Robinson este un recunoscut scriitor american de science-fiction. Acesta a absolvit Facultatea de Litere din California, unde a obținut și un doctorat ce trata romanele lui Phillip K. Dick de care era fascinat încă din copilărie. În același an va publica primul său roman care a uimit toți cititorii și a făcut parte din trilogia "Three Californias". Tot din acea perioadă a apărut și pasiunea pentru spațiul cosmic, îndeosebi pentru planeta Marte. Timp de 15 ani a cercetat în detaliu planeta roșie și așa a ajuns să scrie una dintre cele mai faimoase trilogii din domeniu, "Trilogia Marte" care i-au adus milioane de fani. Printre alte opere cunoscute se numără și "50 de grade sub zero", "40 de semne de ploaie" sau "Aurora" care au fost extrem de apreciate de criticii întregii lumi.
Romanul "Marte Verde" este cel de al doilea roman al trilogiei Marte și a fost publicat în 1993 de editura britanică Spectra. În limba română prima ediție a fost publicată în 1998 de editura Nemira, fiind urmată de ediția din 2013.
Titlul romanului vine de la evenimentul de terraformare care a permis să se formeze fauna și care a avut loc la 50 de ani distanță după Marte Roșu. Vârful bazei Hiroko Ai de sub polul sud se dărâmă din cauza topirii ghețarilor iar asta obliga supraviețuitorii să se ascundă într-un buncăr cunoscut sub numele de Demimonde. Pe măsură ce controlul se pierde, marile organizații se grupează pentru a găsi noi metode de exploatare și control care atrag atenția directorului de la Praxis Corporation. Acesta îl trimite pe Arthur Randolph pentru a organiza o mișcare de rezistență din care să facă parte toate buncărele existente. Zis și făcut, iar cu această ocazie gândul la o nouă revoluție începe să prindă contur. Planul este să aibă loc în 2120 și să cuprindă sabotarea oglinzilor orbitale sau distrugerea platformei cu arme de pe Marte.
Biosfera marțienilor este aproape gata de locuit datorită încălzirii și asteroidului artificial New Clarke care va veghea din umbră până îi va fi anunțat momentul de glorie. Fiecare personaj are drept de replică asupra a ceea ce se întâmplă și vom afla lucruri uimitoare despre cum o nouă planetă ia naștere din unirea populațiilor. Ce ne facem însă dacă nivelul mării crește catastrofal și duce la erupția vulcanilor înghețați cândva în Antarctica de Vest? Haosul se instalează rapid și loviturile de stat apar pe banda rulantă.


sus