Lucrarea Imaginea românilor în spațiul lingvistic german de autorul Klaus Heitmann este o lucrare extrem de importantă în studierea poporului român, dar și în felul în care acesta este poziționat în imaginarul colectiv european și germanic.
Publicată pentru prima oară în anul 1993, cartea tratează stereotipurile și imaginea României și a poporului român în contextul istoric al relațiilor culturale româno-germane, de la începuturi până în prezent. Heitmann expune cu succes modul în care românii au fost descriși în literatura germană de-a lungul vremii și identifică o serie de stereotipuri care se repetă. Un bun exemplu în acest sens ar fi literatura lui Eminescu și capacitatea acestuia de evoca cultura română în scrierile sale. El ajunge cunoscut în spațiul german și, prin arta lui, românii sunt definiți ca patrioți și entuziaști. Ne vom remarca și prin Cioran, Brâncuși și Maria Tănase la nivel european, iar în Germania vom avea o influență extraordinară. Heitmann analizează aceste stereotipuri incredibile, iar publicul este atras într-o alegorie nemaipomenită despre artă, cultură și relații între popoare.
Europa capătă un sens diferit în ochii autorului. Lucrarea analizează cum a fost percepută România ca un punct de frontieră între Europa Centrală și cea de Est, poziționare care a influențat mult percepția germană asupra românilor. România era văzută ca o regiune de tranziție a civilizației europene, care a generat atât stupoare cât și fascinație.
Heitmann aduce în prim plan influența unor evenimente istorice, ca de exemplu războaiele mondiale și perioada comunistă, asupra imaginii românilor. Certe perioade istorice au accentuat stereotipurile negative, iar altele au adus alegorii la adresa poporului nostru. Domnia lui Carol al II-lea este, probabil, cea mai bine poziționată în istoria noastră și reprezintă momentul de apogeu al influenței pe care o avem în Europa.
Autorul vorbește, de asemenea, despre Regina Maria și despre perioada lui Cuza, dar și despre felul în care regalitatea a schimbat fața României în Europa. În Germania, la vremea la care este scrisă această lucrare, eram priviți cu scepticism. Prin urmare, autorul face tot posibilul să aducă în prim plan latura de glorie a patriei noastre. Cartea conține și o parte importantă de analiză literară, în care sunt examinate opere ale unor scriitori germani care au studiat România.
Realismul său ne surprinde, iar capacitatea de evocare este una extraordinară. Cumva, cartea este o scriere plină de informații utile, pe care nu le-am descoperit de-a lungul anilor de școală. Autorul aduce în prim plan fel și fel de evenimente, simboluri și personaje importante din istoria românească și are darul de a evidenția rolul fiecăruia. El lucrează la imaginea de ansamblu a lucrării și reușește să ne emoționeze și să ne surprindă la fiecare capitol. Scrierea este plină de culoare și chiar presărată cu accente filozofice pe alocuri. La nivel internațional, va fi tradusă în mai multe limbi străine și distribuită masiv. Pe site-ul nostru, lucrarea este de găsit în mai multe ediții: Univers (1999), Meridiane (1998), Venus (2001).