Cele opt pacate capitale ale omenirii civilizate

Edițiile aflate acum în stocul anticariatului PrintreCarti.ro - Comandă online!

Alte titluri publicate de același autor:


Konrad Lorenz - Cele opt pacate capitale ale omenirii civilizate
Konrad Zacharias Lorenz s-a născut pe 7 noiembrie 1903 în Viena și a murit la vârsta de 85 de ani, pe 27 februarie 1989, tot în Viena. Fiul chirurgului Adolf Lorenz și al medicului Emma Lecher, Konrad învață la școala de stat a călugărilor benedictini din Viena. La cererea tatălui său, el obține doctoratul în medicină în anul 1928 și devine asistent universitar la Institutul de Anatomie. Își continuă studiile și în anul 1933 își ia doctoratul în zoologie. Încă de mic a dezvoltat o pasiune pentru animale și, conform povestirilor sale de mai târziu, în timpul studenției făcuse din apartamentul părinților săi un adăpost pentru tot felul de animale, de la pești, până la maimuțe. În anul 1936, în timpul unui simpozion științific, Lorenz l-a cunoscut pe Nikolaas Tinbergen, alături de care va studia mai apoi gâștele sălbatice, domestice și hibride. În urma acestui studiu, Lorenz a observat o creștere a instinctelor de hrănire și de înmulțire și o scădere a instinctelor de socializare care se remarcă în rândul animalelor domesticite. Aceste aspecte îl îngrijorează pe savant care o să exprime public în câteva rânduri temerile sale cu privire la răul pe care timpurile moderne îl poate face planetei. În anul 1941 este recrutat în armată și devine psiholog militar care avea ca misiune să efectueze studii rasiale asupra oamenilor din Poznan, regiune aflată sub controlul naziștilor. Această experiență l-a făcut pe Konrad să înțeleagă cu adevărat lipsa de umanitate pe care naziștii o aveau. În anul 1944 a fost trimis să lupte pe frontul rus, unde a fost luat prizonier vreme de 4 ani, timp în care a continuat să profeseze ca medic și să scrie la manuscrisele sale. În anul 1950 în Buldern, Germania ia ființă Institutul Lorenz pentru Fiziologie Comportamentală. Împreună cu doi colegi savanți ai săi câștigă în anul 1973 Premiul Nobel pentru Fiziologie/ Medicină pentru descoperirile lor în modele de comportament individual și social.
În anul 1973 este publicat romanul “Cele opt păcate capitale ale omenirii civilizate” scris de Konrad Lorenz, având titlul original “Die acht Todsünden der zivilisierten Menschheit”. În țara noastră este publicat pentru prima dată în anul 1996 de editura Humanitas. Este mai apoi reeditat și publicat de aceeași editura în anul 2001, în 2006 în cadrul colecției Pași peste granițe, în 2007 pentru aceeași colecție și apoi în anul 2017 tot de editura Humanitas. Găsești acest titlu pe site-ul anticariatului nostru, Printre Cărți, alături de alte lucrări ale autorului.
“Cele opt păcate capitale ale omenirii civilizate” este o operă în care Lorenz analizează în amănunt și cu măiestrie aceste păcate ale societății moderne pe care el le numește capitale, și anume: ruptura de tradiție, suprapopularea, lupta înverșunată între indivizi, distrugerea naturii, îndoctrinarea, pierderea simțurilor, atrofierea genetică și iubirea pentru războaie. O analiză succintă a pericolelor care amenință omenirea, dar și mai important, cartea încearcă să deslușească motivele din spatele acestora astfel încât să le putem evita.


sus