Kornei Ciukowski s-a născut pe 31 martie 1882 la Sankt Petersburg într-o familie cu avere de origine evreiască. A învățat engleza și fiind în Odessa, a început să citească toate volumele bibliotecii și mai târziu să traducă opere din rusă. Reușește să își creeze un nume în Rusia iar în 1908 publică de la Cehov la zilele noastre ceea ce îl va propulsa în lumea literară. Totuși nimic nu se va compara cu titlurile sale pentru copii ce au ajuns cunoscute în întreaga lume și chiar și astăzi sunt câteva dintre preferatele micuților. Ciukowski a ajutat de-a lungul vieții și autorii persecutați de regim, cum ar fi Mihail Zoșcenko sau Anna Akhmatova.
Autorul își are sfârșitul pe 28 octombrie 1969 însă lasă în urmă o comoară ce va fi veșnic prezentă în viețile noastre și a copiilor noștri. De asemenea, în 1982 a apărut o serie în ediție limitată de timbre cu portretul său.
Cartea de copii "Doctorul Aumădoare" a fost publicată pentru prima dată în limba rusă în 1925. În limba română apare în 1980 la editura Ion Creangă și în 2010 la editura Gramar.
Doctorul Aumădoare este prietenul oricărui copil curajos dar mai ales al animăluțelor din întreaga lume. Dacă vreuna dintre ele nu se simțea bine, știa unde să meargă, el era cel ce putea rezolva orice problemă, și nu oricum, ci cu multă dragoste și compasiune. De la ponei la crocodili, de la maimuțe la girafe și de la rozătoare la zburătoare, întotdeauna avea leacul potrivit pentru orice viețuitoare. Toată pădurea îl iubea și pentru a-i demonstra asta, îl ajutau prin gospodărie. Îi făceau curățenie, îi aduceau mâncare, îl păzeau pentru a nu ajunge în primejdie și chiar îi făceau coama strălucitoare. Aumădoare le îndrăgea cel mai mult pe rața Kika, cucuveaua Bumba și purcelul Groh Groh,și ele erau mereu lângă el în misiune. Odată a plecat din Rusia tocmai până în Africa pentru că a aflat că maimuțele sunt grav bolnave. Împreună cu ajutoarele sale a construit o corabie și a vâslit repede pentru a ajunge în timp util. Drumul a fost unul anevoios, a trebuit să lupte cu pirații, să inventeze arme din nimic și să se îngrijească de oricine era rănit pe drum.