Kurt Vonnegut s-au născut în Indianapolis într-o zi de toamnă a anului 1922 într-o familie educată din înalta societate. A fost învățat încă de mic că trebuie să își găsească un țel în viață și poate că acest lucru l-a adus la un liceu recunoscut chiar și pe plan internațional. Aici a învățat tainele clarinetului și a început să scrie povestiri pentru revista școlii, fiind apreciat de colegii și prietenii săi. A decis să urmeze facultatea de biochimie a Universității Cornell, dar pe parcurs și-a dat seama că nu este pentru el. Totuși a dus-o la bun sfârșit și în acest timp a fost editor și scriitor pentru ziarul privat al acesteia. A urmat cel de Al Doilea Război Mondial iar Kurt a luptat pe frontul de la Dresda, episod amintit adesea în operele sale. Pe la 30 de ani a publicat primul roman in dorința de a deveni scriitor în adevăratul sens al cuvântului însă nu a avut succes. Avea 3 copii și 4 adoptați de la sora sa ce a decedat din cauza unei boli necruțătoare, așa că trebuia să susțină această familie. A schimbat stilul și în următorii ani a scris mai multe romane ce au ajuns bestsellere.
Printre operele sale se numără: "Un bărbat fără țară", "Noaptea mamei" sau "Bun venit în casa maimuțelor”.
Prima ediție a romanului "Abatorul cinci" a fost publicată de editura Delacorte în 1969, urmând că în limba română să apară pentru prima dată în 1983 la editura Globus. Printre alte ediții, o găsești și pe cea oferită de editura Polirom în 2003 sau ce a editurii Art din 2017.
Romanul începe cu o descriere amplă a evenimentelor suferite în Dresda de către autor dar prin pielea lui Billy Pilgrim. După ce s-au întors în America și s-au căsătorit cu fata profesorului de optometrie, a suferit o criză nervoasă dar s-au vindecat rapid și și-a clădit un mic imperiu. În 1968 zboară spre Congresul Internațional al Optometriștilor dar avionul său se prăbușește iar el rămâne că prin magie singurul supraviețuitor. După ce primește îngrijiri medicale, se întoarce în orașul său și începe să povestească cum că a vizitat planeta Tralfamador unde a ajuns cu ajutorul unei farfurii zburătoare. Acolo se presupune că ar fi fost plasat într-o grădină zoologică și cuplat o vedetă de la Hollywood, și ea rapită de pe Pământ. Tralfamadorii au denumit ființele vii "mașini" și nu înțeleg de ce aceștia se supără la acest nume. Ei sunt mult mai fericiți că nu funcționează la fel că pământenii pentru că nu suferă și nu pot fi tulburați, în schimb cunosc toate misterele universului.
Billy începuse să le urmeze regulile și să uite de fiul său ce lupta pe frontul Vietnamului sau de incidentul suferit la Dresda. Îi plăcea atât de mult această nouă viață încât începuse să călătorească regulat între cele două planete ce îi erau casă. După ce a aflat despre crearea unei cărți anti-razboi, acesta începe să își recapete amintirile demult apuse și să exclame "La fel de bine ai putea scrie o carte anti-glaciară!".
Pe Pământ, fiica lui Billy vizitează Times Square și ajunge într-o librărie unde găsește o carte despre un cuplu extraterestru păcălit să gestioneze afacerile de pe Terra. La televizor apare și știrea cum că o vedetă de la Hollywood a dispărut, apar filme pentru adulți cu ea și Billy pe internet dar nimeni nu crede că așa ceva este real. Dacă vor reuși să fie descoperiți va trebui să aflați singuri pentru că bineînțeles povestea nu se termină aici.
Romanul a fost adaptat pentru prima dată în 1972 dar a fost un eșec total. A urmat adaptarea teatrală engleză din 1989, cea americană din 1996 și difuzarea pe radio BBC 3 din 2009.