A luptat pe frontul de la Dresda în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, a întreținut o familie cu 7 copii și a câștigat numeroase premii pentru activitatea sa. Vorbim despre Kurt Vonnegut, autorul a romane precum "Abatorul Cinci", "Galapagos" sau "Leagănul pisicii" despre care sigur ai auzit macar o dată. Acesta crescuse într-o familie din înalta societate și menirea sa era să devină arhitect la fel că tatăl său doar că destinul său a mers pe altă cale. Încă din liceu a început să scrie povestiri pentru revista școlii și devenise foarte popular în cercul său de prieteni pentru asta. Apoi a urmat facultatea de biochimie la Universitatea Cornell, dar cum acest subiect nu i se părea prea interesant, a decis că ar fi mai bine să fie editor și scriitor pentru ziarul privat al instituției. Prima încercare de a publica un roman a eșuat pentru că nu a ajuns deloc cunoscut, dar după ce a continuat să publice, cititorii din întreaga lume au început să îi recunoască numele și să îl aprecieze la adevărata sa valoare.
Romanul "Hocus Pocus" a fost publicat pentru prima dată de către editura Bantam în 1990, în limba engleză. În limba română, prima ediție va fi a editurii Polirom și va fi publicată în 2005, fiind urmată de editura Art în 2015.
De data aceasta cartea începe cu o notă a autorului în care ne povestește despre niște bucățele de hârtie. Acesta a găsit sute de bucăți, ba de ambalaje, ba de ziare sau cărți de vizită, toate numerotate astfel încât puse cap la cap să formeze o narațiune. Uneori acestea formează și glume ironice, dar haideți să vedem și ce poveste ne prezintă Vonnegut de data aceasta.
Facem cunoștință cu Eugene Debs Hartke, fost veteran de război și pasionat de carillon, care își dă seama după un calcul extrem de precis că numărul femeilor cu care a făcut dragoste este egal cu numărul oamenilor pe care i-au ucis. După ce este eliberat din armată, acesta optează pentru meseria de profesor la un liceu din Nordul New York-ului, dar va fi concediat pentru abateri sexuale.
Își încearcă norocul la o închisoare privată din orașul Scipio dar cade din lac în puț. Aceasta era condusă de o corporație japoneză și supravegheată uneori de Hiroshi Matsumoto. Hartke neavând ocupație, a decis să îi învețe pe deținuți să citească dar majoritatea erau huligani și nu a avut prea mare succes.
După un armistițiu al deținuților, multi reușesc să fugă și decid să ocupe Tarkington College. Aici vor lua zeci de ostatici dar ceea ce nu știu ei este că liceul va deveni noua lor închisoare.
Se vorbește despre o adaptare a romanului în regia lui Iri Singer însă data oficială încă nu a fost anunțată.