Probabil aceasta este cea mai cunoscută scriere pe care Lauren Weisberger avea să o semneze, iar ecranizarea romanului va fi răsplătită cu numeroase premii în industria cinematografică. În mod paradoxal, deși lucrarea este destinată cu precădere adolescenților, va cuceri publicul de orice vârstă. Lucrare plină de farmec și magie, cu personaje parcă rupte din vechile filme americane, avea să ne cucerească încă de la primele paragrafe. Lumea modei a fost întotdeauna magistrală, copleșitoare și plină de enigme.
În centrul acțiunii se află tânăra Andrea Sachs, care după ce a absolvit o facultate prestigioasă de pe coasta de vest a Americii, reușește să obțină ceea ce ea crede că este slujba visurilor sale. Venită din provincie, fără venituri considerabile, fata crede că a ajuns în rai când începe să lucreze pentru celebra șefă a revistei Runaway, Miranda Priestley.
Lucrurile nu stau însă chiar așa roz pentru noua angajată, iar mofturile șefei sale îi vor face viața un calvar. Printre obiecte vestimentare de marcă, poșete de la Armani sau Versace, Andrea are de înfruntat colegele răutăcioase, șefa tipicară și publicul exigent. Acest loc de muncă este un adevărat calvar pentru tânăra venită din provincie, cu așteptări mari, naivă și încrezătoare.
Romanul îmbină extraordinar lumea modei cu realitatea cotidiană, iar contrastul dintre personaje este intenționat conturat de autoarea noastră. Adesea, Andrea clachează și își dorește să-și abandoneze slujba, dar ambiția și câțiva prieteni o susțin să meargă întotdeauna mai departe. În goana sa de a intra în grațiile șefei, fata se schimbă, devine mai rafinată, se interesează de ultimele noutăți în materie de modă, este la curent cu știrile și anticipează orice mișcare a șefei sale. Treptat, între cele două se înfiripează o relație de prietenie neașteptată și plină de contraste.
Ecranizarea cu Meryl Streep și Anne Hathaway în rolurile principale ne va fascina, iar prestația celor două va fi de-a dreptul extraordinară. Lucrarea va fi transpusă incredibil în scenariul peliculei, iar spectatorii vor fi încântați de rezultat. Cartea se concentrează mai mult pe emoțiile și pe lupta pentru autodepășire a Andreei, mai puțin pe temperamentul irascibil și agresiv al șefei. Filmul însă pune accent pe ambele comportamente și le afișează cumva în oglindă, reușind să ne impresioneze.
O lume a contrastelor, în lumina reflectoarelor, un univers al opulenței, care ne fascinează și ne șochează în același timp, o incursiune curioasă la care vom fi martori. Nimic din ceea ce ni se prezintă prin intermediul mass-media, al rețelelor de socializare, or al altor platforme nu mai cade drept real acum. Suburbiile din spatele strălucirii sunt bine exploatate de autoarea noastră, iar călătoria Andreei va fi și călătoria noastră.
Cartea va fi tradusă în mai multe limbi de circulație internațională și bine primită pe piața de carte. Povestea Andreei este pe alocuri emoționantă și amuzantă, iar finalul este de-a dreptul spectaculos.
Pe site-ul nostru, cartea este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: Polirom (2004), Polirom (2008).