Lavinia Betea - Lucretiu Patrascanu
Psiholog de renume, renumită pentru o serie de scrieri extraordinare și pentru lucrările cu caracter biografic, Lavinia Betea va primi nenumărate distincții și premii, iar publicul va fi foarte atașat de scrierile sale. Începe să scrie din dorința de a aduce în fața publicului idei și forme literare noi, dar și din dorința de a se confesa prin destăinuirile ei. Primele lucrări sunt axate pe mai marile personalități ale veacului trecut, pe care le studiază cu ardoare și care o vor pasiona vreme îndelungată.  Avea să debuteze în anul 1972, cu poezie, în revista Orizont din Timișoara; după care va colabora cu revistele Luceafarul și  Amfiteatru din București, Echinox și Tribuna din Cluj-Napoca. După 1990, colaborează cu materiale de istorie si psihologie sociala la nenumărate reviste din țară și din străinătate, iar numele său capătă greutate pe piața literară.
Opera de față este o lucrare de istorie sau biografie care analizează viața și activitatea lui Lucrețiu Pătrășcanu, un important intelectual și politician român din perioada interbelică și postbelică. Pătrășcanu a fost un membru proeminent al Partidului Comunist din România și o figură remarcabilă în viața politică și socială a țării între anii 1940-1950.
Cartea este concentrată în mai multe etape, vizând mai multe segmente din viața lui Pătrășcanu. Lucrețiu Pătrășcanu s-a născut în 1900 și a urmat studii în drept și filozofie. A fost un student strălucit, implicându-se în activități politice încă din perioada tinereții, deși nu bănuia că va ajunge o figură atât de importantă și controversată în acele vremuri.
Avea să devină membru al Partidului Comunist din România și să susțină idealurile marxist-leniniste. A fost o voce importantă a partidului, ocupând funcții cheie în perioada interbelică și particând la nenumărate proteste și evenimente de stradă, fără să-și trădeze convingerile și idealurile.
După anul 1945, în contextul instalării regimului comunist în România, Pătrășcanu a avut un rol semnificativ în guvernul român, fiind implicat în diverse reforme politice și economice, unele mai importante, altele controversate și discutate la nivel internațional.
Deși în primă fază a fost un susținător al regimului sovietic, Pătrășcanu a intrat în conflict cu conducerea Partidului Comunist, fiind arestat și condamnat la moarte în 1954. A fost executat de același regim comunist pe care l-a propagat și apreciat, iar moartea sa a fost una simbolică pentru purificările politice din acea vreme.
Viața și activitatea lui Lucrețiu Pătrășcanu sunt un exemplu al complexității și contradicțiilor din perioada comunistă, el fiind o victimă a regimului pe care l-a susținut și în care a crezut cândva. Moștenirea sa politică și socială, dar și ideile proclamate rămân un subiect de dezbatere în istoriografia română până în zilele noastre.
Personalitatea complexă a lui Pătrășcanu este studiată în școli astăzi, iar reformele sale sunt atent analizate de către aceia care caută să înțeleagă trecutul comunismului în țara noastră. La nivel internațional, Pătrășcanu a fost privit ca victimă și călău deopotrivă. Pe site-ul nostru, la un click depărtare, cartea Laviniei Betea este de găsit în mai multe ediții: Humanitas (2001), Curtea Veche (2006).


sus