Scriitor evreu, originar din Cehia, matematician și eseist, este unul dintre cei mai apreciați autori ai literaturii universale. Scrierile sale sunt destinate acelora care vor să-și îmbunătățească abilitățile și care caută să fie constant informați. Este atras de artă și istorie, dar și de poveștile din Italia Renascentistă. Jose Luis Borges spunea despre Perutz că este unul dintre cei mai de preț autori din literatura română, iar scriitura sa este inegalabilă.
Lucrarea de față este o frescă a societății italiene în vremea lui Leonardo Da Vinci, iar ducatul italian este înfățișat cu măiestrie, sub conducerea riguroasă a lui Ludovico Sforza. Leonardo caută, pe străzile înguste ale Italiei, un personaj păcătos, care să îi întregească tabloul atât de cunoscut, Cina cea de Taină. Care este cel mai aprig păcat și cine este păcătosul, care nu poate fi în veci iertat? Acestea sunt întrebările care î chinuiesc pe artist vreme îndelungată. Romanul este un amestec fin de realitate cu ficțiune istorică, care ne va cuceri și ne va determina să îi urmărim firul narativ până la capăt. Povestea se concentrează pe căutarea constantă a lui Leonardo, dar și pe simbolistica religioasă a tabloului său atât de celebru astăzi.
Plasarea acțiunii în Italia este un aspect extrem de important, iar descrierile pe care Perutz le face ducatului italian vor fi de-a dreptul copleșitoare. Suntem la 1498, în plină ascensiune a Italiei și la începutul construirii Domului din Milano. Arhitecții, maeștrii și zugravii aduc noi și noi idei pentru construcția grandioasă, care va marca orașul italian. Pictorii împodobesc pereții lăcașurilor, iar Leonardo înfățișează, în Mânăstirea Santa Maria delle Grazzie, tabloul său grandios. Totuși, ceva îl face să se oprească, iar pictura rămâne vreme îndelungată în așteptare. Un personaj cheie, un păcătos afurisit, i-ar întregi viziunea și i-ar completa pictura. Dar unde să-l găsească? Chipul lui Iuda nu poate fi pictat fără să existe o sursă de inspirație reală, palpabilă, iar Da Vinci nu se va opri până nu o va găsi. Fie că trebuie să străbată la picior toată Italia ori să treacă de granițele acesteia, va reuși.
Cu acest plan în minte, Leonardo nu se oprește din căutare. Când, din întâmplare, îl găsește pe Joachim Behaim, un negustor din Boemia, care vinde mărfuri în Italia, Leonardo știe că așteptarea a luat sfârșit. Păcatul lui Joachim este aprig, unul care nu poate fi iertat nici de Mântuitorul însuși, iar pictorul de geniu va ști cum să exprime toate acestea pe pânza cu valori inestimabile astăzi.
Romanul este o lecție de cultură generală și o frescă minunată a Italiei secolului al XV-lea. Cititorii vor fi, astfel, purtați într-o rocadă nebunească, care îi va ține cu sufletul la gură la fiecare paragraf. Autorul știe cum să-și contureze magistral povestea și cum să ne determine să o citim pe nerăsuflate. Pictura, istoria și religia se împletesc de minune în această lucrare grandioasă, care se va bucura de nenumărate traduceri. Pe site-ul nostru, ea poate fi găsită în mai multe ediții: Humanitas (2010), Humanitas (2013).