Jurnalist și scriitor francez, este cunoscut pentru multe documente cu caracter sacru și religios.
Urmează cursurile unui colegiu iezuit, care are dogme stricte și care îl va marca pe viață. Aici înțelege că urăște religia catolică și că dorește să se desprindă de toate acestea. Astfel, începe să scrie lucrări satirice, care se vor populariza numaidecât. Povestește despre ideologia catolică, despre apucăturile liderilor catolici, pe care îi compară cu personajele din lucrările lui Sade.
S-a născut la Marsillia, într-o familie de iezuiți, iar educația primită lasă amprente puternice asupra lui. Astfel, încearcă să parodieze viața de dinainte și să se exprime prin scris. Lucrează cu ardoare la mai multe tratate religioase cu caracter filozofic, iar publicul va fi cucerit de capacitatea sa de evocare. Este curajos în exprimare, plin de idei și nu se teme să-și arate adevărata față.
Cartea de față este publicată pentru întâia oară în 1897, iar abordarea este una diferită de textul original al bibliei. Cartea este organizată în mai multe fascicole, iar esența lucrării este diversă și lasă loc de interpretare. În mod paradoxal, scrierea este bine primită pe piață, deși este cumva un pamflet al textului biblic original. Este creată din dorința autorului de a arăta lumii o altă față a religiei. Lucrarea vine ca o încununare a talentului său, dar va stârni nenumărate controverse. Are la bază textul original, dar lumea lui Taxil este diferită și ne poartă departe, dincolo de spiritualitate și religie, dincolo de norme și cutume sacre.
El are curajul să vorbească despre inadvertențele biblice și să le interpreteze în stilul propriu. Astfel, lucrarea sa este originală și plină de farmec. Ajunsă la public, ea relevă noi stiluri și idei, aduce în prim plan ideologii noi și chiar demontează fel și fel de mituri. La o analiză mai atentă, cartea este o mărturie, un pamflet colorat al religiei și al faptelor biblice.
Va fi atent dezbătută la nivel internațional, iar publicul se va raporta diferit la fiecare capitol al lucrării. Deși respectă tiparul biblic, autorul știe cum să insereze și păreri personale, adesea subiective și cum să facă fel și fel de adăugiri care vor transforma manuscrisul. În mod cert, cartea atrage ura catolicilor din sectoarele academice și din instituțiile bisericești. Mai mult, Taxil va fi dat în judecată pentru blasfemie, dar asta nu îl va opri. În mod ciudat, lucrarea este primită cu entuziasm pe piața din Franța, deși aceștia sunt printre contestatarii lui Taxil.
Biblia hazlie nu e dedicată numai copiilor, ci mai degrabă tuturor care vor să înțeleagă noua dimensiune a credinței. Fiecare lectură a cărții ne determină să cunoaștem și mai bine latura obscură a bibliei și a credinței catolice.
Cartea va fi tradusă în mai multe limbi străine și va fi distribuită în mai multe state, iar numele lui Taxil este cunoscut la nivel mondial. Realitatea și umbra se vor îmbina magistral și de această dată, iar publicul va păși într-un univers extraordinar. Pe site-ul nostru, la numai un click distanță, cartea este de găsit în mai multe ediții: Meridiane (1962), Meridiane (1991).