Filtre:
Edituri
 Univers(5) All(2) Leda(2) Paralela 45(1) Adeverul(1) Leon Alcalay(1) Libraria Noua(1) Adevarul(1) Pentru Literatura Universala(1) Universala(1) Grai si Suflet - Cultura Nationala(1)
Pret
An aparitie
19302004
Limba
 Romana(17)
Coperti
 Brosate(15) Cartonate(1) Cartonate si supracoperta(1)
Colectii
 Biblioteca pentru toti - editia veche(1) Biblioteca pentru toti(1) Leda Clasic(1)

Filtrează
Carti Leonid Andreev
Ordonează
Pagina: 1
Carti Leonid Andreev
Despre Leonid Andreev

Dramaturg, novelist si fotograf de origine rusa. S-a nascut la 9 August 1871 in provincia Oriol. Primii ani de educatie formala i-a facut in gimnaziul clasic al orasului natal (din 1882 pana in 1891). Cititor precoce, copilul a fost fascinat in special de operele lui Charles Dickens; a practicat pictura si teatrul si i-a placut sportul. In 1889, moartea tatalui sau, un topograf bogat, a pus familia intr-o situatie financiara foarte delicata. In 1892 a intrat la Facultatea de Drept din Sankt Petersburg si si-a publicat primele texte intr-o revista din Petersburg. Fara resurse, a parasit facultatea si a avut diverse slujbe.

Dupa ce a trecut examenele, a inceput o cariera de avocat (1897). Sub pseudonimul de James Lynch, publica rubrici si satire in The Courier si The Moscow Gazette, abordand o gama larga de subiecte. Dupa publicarea cartii Bargamot i Garas'ka (1898, Bargamot si Garaska), un omagiu adus lui Charles Dickens la Colindul de Craciun, Maxim Gorki a fost frapat de stilul neconventional al tanarului autor si l-a introdus in cercurile literare. Prima sa colectie de povestiri, publicata in 1901, a fost un succes imediat, vanzandu-se in 250.000 de exemplare. In 1902, Andreev s-a casatorit cu Alexandra Veligorskaya. In acelasi an s-a nascut primul sau fiu, Vadim. Cel de-al doilea, Daniel, s-a nascut in 1906; sotia sa a murit din cauza unei infectii, in acelasi an.

Considerand ca revolta in masa nu poate duce decat la pierderi grele, Andreev s-a retras din angajamentul sau revolutionar in 1907. Dezamagit, prietenul sau, Gorki,  i-a reprosat pesimismul si l-a acuzat ca sustine tradarea in cartea sa Iyda Iskariot. Piesele sale de teatru Savva si Zizn cheloveka (Viata omului) l-au facut cunoscut si apreciat in afara Rusiei. In anul 1908 s-a mutat la Vammelsuu (in prezent Finlanda), si s-a casatorit din nou, cu Anna Denisevici. Cei doi au avut trei copii. Doi ani mai tarziu a publicat Mysl’ (Gandul). In 1914 a vazut conflictul nascandu-se ca pe un nou inceput pentru omenire; in acest an a avut loc premiera piesei sale Korol' zakon i svoboda, un apel la sustinerea efortului de razboi impotriva Germaniei.

In anul 1915 triumfa la Moscova si Sankt Petersburg piesa Tot, kto polucaet posceciny (Cel care primeste palme), iar in 1916 era publicat Igo bezdnvojny (Jugul razboiului), ultimul sau roman finalizat. Dupa Revolutia bolsevica din februarie, Andreyev s-a alaturat comitetului editorial al ziarului reactionar Russkii. La 12 septembrie 1919, scriitorul rus a murit subit din cauza unei malformatii cardiace in orasul Mustamyaki, la casa prietenului sau, medicul si scriitorul F.N. Falkovsky. A fost inmormantat la Marioca. In anul 1956 a fost reingropat la Leningrad, in Literatorskie mostki, in cimitirul Volkovo. In 1991, in Oriol, a fost deschisa Casa-Muzeu Leonid Andreev.

Opera: Gubernator (Guvernatorul); Iuda Iscarioth (Iuda Iscarioteanul); Valsul cainilor; Korol' zakon i Svoboda; Tot, kto polucaet posceciny (Cel care primeste palme); Bargamot i Garas'ka (1898, Bargamot si Garaska); Krasnii smeh (1904, Rasul rosu); Zizn cheloveka (scrisa in 1906, Viata omului); Tar Golod (1908, Imparatul Foamete); Rasskaz o semi povesnih (1908, Povestea celor sapte spanzurati); Anatema (1910); Mysl’ (1910, Gandirea); Saska Jeguliov (1911); Katerina Ivanovna (1912); Igo bezdnvojny (1916, Jugul razboiului); Dnevnik Satany (1921, Jurnalul Satanei).
Cărți populare scrise de Leonid Andreev: Jurnalul satanei

sus