Leonida Neamțu aduce în prim plan o poveste fascinantă, plină de peripeții și menită să ne transforme și să ne poarte în aventura vieții noastre. Această călătorie ciudată se petrece pe ape, iar echipajul pornește într-o căutare extraordinară, convinși că vor găsi o comoară pierdută demult. Un diamant vechi de mii de ani, denumit în mod ciudat și inexplicabil Ochiul lui Satan, este centrul poveștii. Mai mulți eroi sunt aduși în prim plan și au de trecut obstacole diverse pentru a ajunge acolo unde și-au propus. Mai mulți eroi și antieroi pornesc în aventura vieții lor și duc o luptă sisifică pentru a pune mâna pe comoara mult visată. În larg, pericolele sunt multe, teribile și greu de depășit, iar autorul știe cum să păstreze suspansul la cote maxime.
Titlul lucrării este ales intenționat de autorul nostru, tocmai pentru a ne determina să avem o privire de ansamblu asupra operei. Aici, în larg, nimeni nu este cine pretinde și fiecare este dispus să facă orice pentru a-și salva pielea. Aici ei cunosc prietenia adevărată, trădarea și iertarea, leagă conexiuni strânse cu natura nemiloasă și dobândesc abilități de supraviețuire ieșite din comun. Aventurile eroilor sunt palpitante și pline de farmec, iar autorul știe cum să ne ajute să ne integrăm în povestea respectivă și să o trăim la maxim. Aventura este păstrată la cote maxime și, aici, am putea spune că Neamțu seamănă în relatări cu Jules Verne.
Românul nostru este curios și toate descoperirile pe care le va face vor contribui la evocările de mai apoi. Povestea este, cum spuneam, plină de peripeții li menită să ne țină prinși și să ne determine să îl urmărim pe autor până la capăt. Adesea, eroii sunt ca o prelungire a autorului și vin expuși cu defecte și calități, umani, simpli, nostalgici. Drama și suspansul sunt prezente în fiecare pagină, iar povestea va fi antrenantă pentru cei mici și cei mari deopotrivă.
Realismul autorului, ideile sale, lejeritatea cu care emite judecăți; toate acestea vor contribui la succesul romanului de față. Astfel, acesta va fi tradus în mai multe limbi de circulație internațională, iar numele scriitorului se va situa lângă alți scriitori renumiți ai literaturii universale. Astăzi, scrierea stă la baza unor opere diverse, reprezentând o sursă vie de inspirație pentru autorii aflați la început de drum. Teatrele din București vor pune în scenă opera, cu mici modificări.
Comparat cu Jules Verne, Neamțu demonstrează că este autentic și original, chiar dacă unele idei sunt, într-adevăr, împrumutate de la francez. De asemenea, el reușește să îmbine realitatea cu imaginația și umorul cu realismul, rezultatul fiind apreciat și criticat deopotrivă. Autorul însuși declara că și-ar fi dorit o carieră pe mare, și-ar fi dorit să cutreiere pe vas lumea în lung și-n lat. Nu va avea această ocazie și, tocmai de aceea, va construi personaje care să îi preia pasiunile și dorințele și să le împlinească. Pe site-ul nostru, cartea poate fi găsită în mai multe ediții: Univers (1990), Venus (1999).