Leonida Neamțu s-a născut pe 26 august 1938 în județul basarabean Soroca în familia unui protopop și a unei profesoare. Clasele primare și liceul le urmează în alte orașe, iar la facultate se înscrie la Cluj. Va urma secția de rusă din cadrul filologiei și observându-se încă din primele zile talentul său, Alexandru Baconsky decide să îl angajeze la publicația Steaua. În 1952 începe să publice în Almanahul Literar și nu durează mult până ce publică și primul său volum intitulat Cântecul constelației. Din 1964 decide să își axeze atenția către romanele de aventură și thriller, și așa apare Întoarcerea focului sau Frumusețea pietrei nevăzute. De-a lungul vieții publică peste 30 de volume și sute de articole inconfundabile pe care oricine le-ar recunoaște datorită stilului său de necombătut.
Autorul se stinge din viață pe 27 octombrie 1990 însă rămâne în memoria noastră drept cel mai amplu scriitor de romane thriller din România.
Colecția de povestiri "Balada căpitanului Haag" a apărut pentru prima dată la editura Albatros în anul 1984. Va urma ulterior ediția oferită de editura Publisol din 2021.
Cele patru povestiri de genul thriller ce ne vor ancora în viața unor femei puternice ce știu cum să ne țină în suspans sunt: Enigma doamnei cu pelerina neagra, Dyane Clintwood, impotriva tuturor, Avant de mourir si Balada Capitanului Haag. Prima dintre ele este despre o doamnă ce are o putere fizică cum nu s-a mai văzut, iar cetăților părându-se ciudat, decid să îl cheme pe detectivul Maximilian Cornea. În cea de a doua poveste ne transportăm în Vestul Sălbatic unde o cunoaștem pe neînfricata Diane. Aceasta era căsătorită însă doar de formă, pentru că viața ei amoroasa era mai presus de atât. Cu toții încercau să o scoată din acest cerc vicios însă întotdeauna tot ea ajungea să le dea o lecție. Avant de mourir este titlul cântecului preferat al lui Sturmbannfuhrerului Krieger. Chiar dacă în sinea sa era un sensibil, în realitate părea un nemilos ce calcă pe cadavre. Așa se face că începe să ancheteze moartea colegului său și când află că principalii vinovați au fost chiar lângă el tot timpul, își dă seama pe față. În cea de a patra poveste ne întâlnim tot cu Maximilian Cornea ce de data aceasta este plecat în croazieră. Pe navă o întâlnește pe Josephine, o femeie ce îi dă lumea peste cap și la propriu și la figurat pentru că îi pune în brațe toate ciudățeniile ce se întâmplă în jurul lor.