Leonida Neamțu este interesat de literatură și scrie cu patos fel și fel de lucrări pline de mister și suspans. Se inspiră, adesea, de la alți autori și duce cu sine o poveste extraordinară. Primele sale încercări literare vin încă în copilărie, dar la maturitate este convins că vrea să-și dedice viața scrisului. Prin urmare, scrie cu suspans despre oameni și aduce povești fascinante, care ne vor cuceri și ne vor purta într-un univers ciudat, aflat la granița dintre realitate și ficțiune.
Ce s-ar întâmpla dacă ai reuși să evadezi din realitate și să ajungi pe o insulă pustie? Ai fi fericit doar tu cu tine, departe de nebuniile zilelor din vremea războiului?
Ne aflăm în anii de tumult ai celui de-al Doilea Război Mondial, iar situația socio-politică din țară nu este, nici pe departe una bună. Nemții nu vor să capituleze, chiar dacă știu că armata rusă este periculoasă. Pe de altă parte, unii caută să fugă din infernul acesta și să-și clădească altă viață, departe de fel și fel de pericole.
Treptat, pătrundem alături de autor într-o lume de vis, într-o lume depărtată, pe o insulă pustie, care ne copleșește. Fiecare pledoarie a lui Neamțu ne va cuceri și va transforma această lectură în una extrem de lejeră. Deși nu suntem familiarizați cu acest stil nou pe care îl abordează, suntem cuceriți de maniera în care se adaptează la orice. El creează personaje originale și aduce în prim plan o distopie, care, ușor, ar putea concura cu cele ale lui Huxley.
Departe de război, la capătul lumii, eroii lui Neamțu trăiesc fără griji. Cel puțin o vreme. Autorul introduce treptat suspansul și acțiunea în scrierea sa idilică. Prin urmare, vom avea parte de un regal literar, care ne va bucura sufletul și ne va aduce aminte cât este de inteligent autorul nostru.
Realitatea și umbra se îmbină magistral, iar autorul nostru aduce în prim plan o poveste despre splendoare și război, despre lupte crâncene, despre supraviețuire și frică. Dar care parte din poveste este cea reală? Ei bine, autorul ne face o surpriză și se joacă straniu cu mințile noastre. Vom avea acces la fel și fel de trimiteri în trecut, la tot felul de personaje care ne transmit sentimente amestecate și care au darul de a ne emoționa și înspăimânta deopotrivă. Să rămâi pe insulă? Să te întorci acasă, într-o patrie dezbinată de urmările unui război catastrofal? Tu ce ai face? Aceasta este întrebarea pe care Neamțu ne-o adresează în mod indirect. La finalul lucrării, mulți dintre noi vom cunoaște răspunsul.
Cartea devine rapid cunoscută pretutindeni, iar numele scriitorului este celebru în zilele noastre. La nivel internațional, scrierea este tradusă în mai multe limbi străine, iar publicul este fascinat. Neamțu este astăzi unul dintre cei mai apreciați ai țării noastre, iar opera sa este discutată, apreciată și contestată peste tot. Pe site-ul nostru, la numai un click depărtare, cartea poate fi găsită în mai multe ediții: ErcPress (2001), Humanitas (2002), Venus (2006).