Fiul unor oameni simpli din regiunea Clujului, se remarcă cu o serie de scrieri nemaipomenite, pline de suspans și acțiune, iar personajele sale sunt parcă desprinse dintr-o realitate alternativă. Deși părinții se așteptau ca el să intre în rândul oamenilor bisericii, Neamțu alege să scrie și să creadă că scriitura lui poate schimba mentalități. Primele scrieri sunt publicate în gazete locale, iar numele îi este apreciat pretutindeni. Ia naștere astfel un autor nou, clasic, care îmbină realitatea cu ficțiunea și reușește să ne emoționeze profund. Se inspiră din alte lucrări, ori din locurile pe care le frecventează sau din oamenii pe care îi cunoaște. Toate lucrările sale sunt încadrate în seria de aventuri, iar personajele sale sunt detectivi sau oameni ai legii, care luptă cu răufăcătorii.
Lucrarea prezentă este ultima scriere din seria Speranța, iar Neamțu este magistral și de această dată. Povestea pe care o aduce în prim plan este una plină de aventură și țesută cu un umor fin, care ne va câștiga. Suntem părtași la peripețiile unor eroi nemaipomeniți, care duc o luptă grea pentru supraviețuire. Pas cu pas, începem să ne raportăm diferit la realitatea veacului și să înțelegem că nimeni cu este cine pretinde. În centrul atenției este David Clementi, un maestru al artei deghizării și un ins plin de idei trăsnite. El, împreună cu gașca lui, face tot posibilul pentru a le pune bețe-n roate celor trei antieroi. Cartea este plină de acțiune și de suișuri și coborâșuri foarte bine aduse în prim plan de autorul nostru, iar misterul pe care îl construiește în jurul personajelor ne duce cu gândul la un film vechi italian.
Neamțu este comparat adesea cu marele Gaston Laroux sau cu românul nostru Petre Sălcudeanu, iar aceste comparații nu sunt făcute fără temei. El scrie cu patos, redă povești pline de suspans, ne vorbește despre medii toxice, despre crime și criminali și pune în scenă o urmărire de zile mari. La el, acțiunea este liniară, iar taberele se împart adesea în două: cei bun și cei răi. Răul nu învinge niciodată, iar poliția are adesea un căpitan sau un inspector strălucit, care pare adus din filmele cu Hercule Poirot. Cărțile lui Neamțu sunt îndrăgite de public tocmai pentru că nu dau timp pentru monotonie, nu se lungesc în descrieri, sun tranșante, realiste, clar și, îndeosebi, palpitante și pline de amuzament. S-au inspirat numeroși regisori din lucrările acestora și se spune că și Mărgelatu ar fi inspirat dintr-un roman semnat de Neamțu. Cât e adevăr și câtă ficțiune în toate acestea, nu vom cunoaște niciodată. Cert este că numele românului va ajunge din Franța până în Grecia, iar legenda sa va merge mai departe. Este un zeu al literaturii polițiste de la noi, iar eroii săi sunt extraordinar de bine construiți.
De regulă, deși romanele sunt structurate într-un număr generos de pagini, sunt facil de citit, iar poveste ne atrage încă de la primele capitole. Pe site, scrierea prezentă poate fi găsită în numeroase ediții: Publisol (2010), Meridiane (1999), Publisol (2012).