Anna Karenina este un roman scris de autorul rus Lev Tolstoi, publicat pentru prima dată sub formă de volum complet în anul 1878. Inițial fusese lansat în foileton între anii 1873 și 1877 în publicația periodică The Russian Messenger. Mulți scriitori au considerat Anna Karenina ca fiind cea mai mare operă literară din toate timpurile, chiar Tolstoi declarând că această scriere a reprezentat primul său roman cu adevărat.
Este un roman complex, împărțit în opt părți, cu mai mult de o duzină de personaje principale și se întinde în peste 800 de pagini (acest lucru depinzând de traducere și publicație), de obicei împărțit în 2 volume. Are ca teme principale trădarea, credința, familia, mariajul, societatea Imperială Rusă, dorința și diferența între viața rurală și cea de oraș. Subiectul principal este reprezentat de relația extraconjugală dintre Anna și galantul ofițer de cavalerie, Contele Alexei Kirillovich Vronsky, relație ce scandalizează cercurile sociale ale Sankt Petersburgului și îi obligă pe cei doi îndrăgostiți să fugă în Italia, în căutarea fericirii. Ulterior sunt redate și detaliile de după întoarcerea acestora în Rusia.
Trenurile reprezintă un punct principal al romanului, multe dintre momentele cheie petrecându-se ori în trenurile de pasageri, ori pe peroanele din zona Sankt Petersburgului, sau oriunde în rețeaua feroviară din Rusia. De asemenea sunt redate și multiplele reforme liberale inițiate de Împăratul Alexandru al II-lea al Rusiei.
Anna Karenina a fost adaptat și pentru film, acesta apărând în anul 1911, dar nu a supraviețuit până în zilele noastre. Ulterior au apărut și alte adaptări atât cinematografice cât și pentru operă, teatru, balet și radio.