Lev Tolstoi este cunoscut la nivel mondial pentru capodopera „Anna Karenina” ori pentru alte lucrări semnificative ale carierei sale, precum „Hagi Murad” sau „Copilăria”. Născut în URSS-ul arid și sărăcit al anilor de dinaintea furtunii politice care avea să răstoarne relațiile dintre state, Lev Tolstoi este unul dintre cei mai iubiți și apreciați scriitori ruși ai tuturor timpurilor. Despre Tolstoi se va scrie mult, se va discuta mult, iar persoana sa va reprezenta interes secole de-a rândul.
Tolstoi este implicat în realitatea societății sale, iar operele sale reflectă acest lucru cu desăvârșire. Totuși, la o analiză mai atentă, putem observa că scriitorul aduce în fața publicului un fel de jurnal, numai că nu se poziționează pe sine în mijlocul acțiunii. Așadar, Tolstoi își găsește tot soiul de personaje, care mai de care mai interesante și prin intermediul cărora își exprimă sentimentele, ideile și viziunile despre lumea în care i-a fost dat să viețuiască.
De această dată, scriitorul se îndepărtează puțin de romantismul tragic din „Anna Karenina, îndreptându-se către sfera politică, subjugată de războie și tot soiul de conflicte pentru putere. Personajul principal al romanului va fi tânărul Olenin, un june proaspăt trimis pe câmpul de luptă în războaiele ruso-cecene. Aici, departe de patria sa, servind cu patriotism regimul de la Moscova, eroul trece prin numeroase schimbări fizice și, mai ales, psihice și emoționale. De aici înainte, Tolstoi reușește să cuprindă în romanul său tot soiul de trăiri și emoții, pe care le va transmite astfel către public. Olenin se îndrăgostește, dar mireasa sa este deja a altcuiva. Acum se declanșează factorul psihologic al personajului, iar războiul cade pe plan secund. Dragostea neîmplinită îl aduce aproape de nebunie pe Olenin, dar se pare că universul așază lucrurile într-o manieră stranie, dar favorabilă pentru erou. Soțul celei la care râvnește moare pe câmpul de luptă, iar bărbatul vede acum calea liberă către inima și mâna femeii pe care a iubit-o atâta vreme în tăcere.
Romanul se complică, apar noi personaje, iar ororile războiului apar ca o completare a poveștii de amor dintre cei doi protagoniști. Târziu, aproape de finele primei părți, aflam detalii neștiute despre eroul nostru, îi cunoaștem istoria, trecutul și rudele lăsate cândva la vatră.
Tolstoi îmbină armonios cele două planuri narative și creează lungi de legătură între personaje, iar rezultatul va fi unul spectaculos. La apariție, cartea va fi primită cu mare succes, iar vânzările vor crește considerabil, mai ales după moartea lui Tolstoi, după apropierea sa de legendă.
Astăzi, romanul ocupă un loc fruntaș în topul celor mai căutate opere ale tuturor timpurilor, iar numele lui Tolstoi domină literatura universală. În anticariatul nostru lucrarea se găsește în mai multe ediții, după cum urmează: RAO (2000), Univers (1973), Adevărul (2008).