Tolstoi este unul dintre cei mai mari autori ruși ai tuturor timpurilor, iar cărțile sale sunt traduse în peste 50 de limbi străine. Diferit de toți ceilalți autori cu care a fost contemporan, pune mare accent pe literatura clasică și este atras de scris încă din copilărie. Odată cu el, se instaurează așa numită epocă de aur a literaturii ruse, iar scriitorul devine cunoscut pretutindeni pentru opere precum Anna Karenina sau Război și pace. Personajele sale, credințele religioase și afinitatea pentru istoria patriei sale, sunt elementele care îl vor plasa în rândul celor mai importanți scriitori ai tuturor timpurilor. Este comparat cu Dostoievski adesea, dar ambii sunt doi titani ai literaturii ruse și literatura lor va trece granițele timpului.
Este atras, cu adevărat, de două teme esențiale în opera sa, viața și moartea. Prin urmare, va reuși să scrie cu patos și devotare, iar povestea sa de viață este și ea una demnă de un roman. Urăște tot ce nu e simplu, este atras de spiritualitate și petrece ani la rând scrijelind o temă, un roman, o idee, dar când ajunge să finalizeze un proiect, acesta va fi unul de zile mari. Tolstoi este un geniu, o legendă, un zeu al peniței, iar poveștile sale ne cuceresc și astăzi.
Deși Anna Karenina este, cu siguranță, cea mai cunoscută scriere a sa, va avea și alte lucrări extraordinare, în care va construi cu ardoare fiecare personaj, fiecare fir narativ, și cu care va cuceri cititorul de pretutindeni. Publicul este fascinat, iar Tolstoi este astăzi studiat și citit oriunde în lume.
Cartea de față este una dintre scrierile sale mai sensibile, cu un puternic accent filosofic, unde ne vorbește despre relația dintre om și divinitate. În goana noastră după posesiuni, nu observăm că ne-am pierdut umanitatea, răbdarea și încrederea, mai ales, în Dumnezeu. Prin urmare, Tolstoi ne invită într-o călătorie fascinantă, fără cale de întoarcere, care ne impulsionează și ne determină să ne întoarcem fața către adevăratele valori ale vieții. Cine suntem noi în fața celui care ne-a creat? Cum îi suntem îndatorați și, mai ales, cum îl răsplătim? Ei bine, acestea sunt întrebările cele mai de preț pe care ni le adresează autorul în lucrarea sa și tot aici ne oferă răspunsurile. Luăm parte la fel și fel de noțiuni, la trimiteri către religie, spiritualitate și vechime, la istorie, tradiție și legende, iar la final suntem mândri și ne bucurăm că ne-am aventurat în această călătorie stranie, dar atât de importantă.
Deși nu a crescut într-o familie mizeră, a avut mereu un respect pentru oamenii din clasa de jos, pentru săraci, pentru vagabonzi și prostituate, pe care îi vom regăsi peste ani în operele sale. Va avea o educație aleasă, fapt care îi va aduce și o cultură generală vastă, ce îl va ajuta când va crește. Treptat, este atras de scrierile lui Pușkin și, de aici înainte, Lev știe că trebuie să devină scriitor. Și va scrie vreme de 82 de ani, iar memoriile sale sunt o filă extrem de importantă în istoria Rusiei și a lumii întregi. Pe site-ul nostru, cartea sa este de găsit în mai multe ediții: Humanitas (2017), Humanitas (2022).