Hagi Murad este un roman scurt scris de Lev Tolstoi între anii 1896-1904 și publicat pentru prima dată postum în anul 1912 (în variantă completă abia în 1917). Protagonistul romanului este Hagi Murad, un comandant avar rebel care, din motive de răzbunare personală, face o alianță temporară cu rușii cu care era în război. Povestea a fost foarte lăudată de criticul Harold Bloom.
Lucrarea este foarte similară celei scrise de Pușkin, Fata căpitanului, și maniera realistă este bazată pe oameni și evenimente reale, deși personajul principal nu are același sfârșit. Tolstoi a folosit materiale din arhivele rusești, inclusiv notele autobiografice ale lui Hagi Murad.
Tolstoi a construit peisajul romanului făcând referință la Munții Caucaz, în timpul secolului XIX în Rusia. În această perioadă au avut loc diverse confruntări între Rusia cu dorințe de expansiune imperială pe de o parte și puterile militare Cecen-Dagestane. Hagi Murad este legat și de propriile experiențe militare ale lui Tolstoi. Deși este scris la aproape 50 de ani după evenimentele poveștii, Tolstoi reușește să zugrăvească o imagine fidelă a civizilației ruse, inclusiv diferențele majore dintre societatea birocratică decadentă și viața sănătoasă și pasională a muntenilor din zona Caucazului.
Romanul Hagi Murad este foarte diferit față de alte opere ale lui Tolstoi scrise cam în aceeași perioadă de timp. În acest scurt roman nu se găsesc datoriile morale puternice pe care le regăsim în alte opere precum Sonata Kreutzer și Învierea. Tolstoi în mod uzual își trece protagoniștii printr-un proces de purificare, unde aceștia învață câte ceva despre idealul etic al vieții. Acest lucru nu se întâmplă însă și în Hagi Murad, aici pe primul loc aflându-se memoriile lui Tolstoi din tinerețe. În Hagi Murad autorul portretizează partea negativă a omului, îndoindu-se că s-ar putea afla și bunătate într-o ființă umană.
Hagi Murad a beneficiat de recenzii pozitive din partea criticilor literari la apariție și rămâne și astăzi unul dintre cele mai însemnate romane ale lui Lev Tolstoi.