O scriere ciudată, plină de fel și fel de metafore și trimiteri către alte perioade ale literaturii. Cumva, o scriere despre sensul și nonsensul vieții, o călătorie a devenirii, a regăsirii și a cunoașterii. Când ne așteptăm mai puțin, viețile noastre se transformă, capătă alt sens, ori primesc alți oameni și se schimbă radical. Destinul este, după cum ne-a învățat mama, bunica sau cărțile de istorie, ceva ce nu putem modifica noi, ci numai Dumnezeu. Ei bine, de-a lungul vieții, se petrec fel și fel de episoade, care mai de care mai ciudate sau mai luminoase, menite să ne deschidă orizonturile, să ne învețe vreo lecție ori să ne atragă pe drumul cel bun.
Lucrarea semnată de Ligia Seman vine ca o scriere moralizatoare, care are rolul de a ne învăța să ne înțelegem pe noi înșine sau pe cei din jurul nostru. E drept, în această călătorie pornim de la zero și ajungem spre culmile adevărului absolut. Sinceritatea cu care autoarea își construiește ideile este extraordinară, iar povestea în sine este, de fapt, o aliniere de metafore proprii, pline de farmec și sens.
Un soi de manual filosofic plin de candoare, care ne arată relația omului cu divinitatea și ne poartă departe, cu câteva secole în urmă. Astfel, înțelegem cele mai importante legi ale iubirii, aflăm cât de importantă este relația dintre indivizi și de ce cu toții căutăm libertate și compasiune. Romanul este plin de metafore de tot felul și devine din ce în ce mai greu de asimilat pentru necunoscători.
Relația om-divinitate este bine delimitată, iar povestea pe care scriitoarea o conturează ne aduce emoții diverse, dramatice și greu de digerat. Adesea, ne gândim la Eliade și ale sale prelegeri despre iubire și sacralitate. Autoarea noastră este însă ceva mai modernă și nu lasă loc subiectivismului, iar rezultatul final este unul genial.
Cartea se va bucura de mare succes la nivel internațional, iar editura va fi nevoită să suplimenteze stocurile. Adesea vom fi cuceriți de imaginile vizuale descrise în carte, dar și de reflecțiile personajelor principale. Deși nu este o carte cu o acțiune propriu-zisă, lucrarea ne convinge cu autenticitatea sa și cu aerul degajat pe care autoare i-l oferă.
Raporturile dintre natură și om sunt și ele bine dezvoltate, iar emoția se presară pe de-a lungul întregului manuscris. Acum, mai puternic ca niciodată, cartea este considerată un manual de descoperire a vieții, de îndrumare a sufletului și de eliberare a spiritului. Va fi tradusă în peste 30 de limbi de circulație internațională și masiv distribuită în lume. Ulterior, va servi drept sursă de inspirație pentru scriitorii aflați la început de cale. Autoarea capătă o faimă nesperată, iar următoarele sale scrieri vor fi la fel de bine primite ca aceasta. Într-un interviu recent apărut, autoarea mărturisea că nu se aștepta la un astfel de succes, iar recenziile primite au fost un șoc plăcut pentru ea. Pe site-ul nostru, cartea este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: Univers (1997), Univers (2001).